Przyciągający uwagę swoim wyjątkowym wyglądem tamaryndowiec indyjski jest rośliną, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem w Polsce. Jest on polecany między innymi jako naturalne remedium na wiele dolegliwości, a także ma wyśmienity smak, dlatego przygotowuje się z niego wiele smacznych posiłków.
Tamaryndowiec indyjski – podstawowe informacje
Drzewo jak tamaryndowiec indyjski, inaczej powidlnik indyjski (Tamarindus indica L.), pochodzi z rejonu wschodniej Afryki. Wchodzi w skład rodziny bobowatych.
Roślina ta dorasta dochodzi do 20 metrów wysokości. Posiada liście parzystopierzaste, groniaste kwiaty i owoce o formie dużych strąków – posiadają mięsisty miąższ i nasiona. Są one lubiane przez małpy, ale również powszechnie stosowane są przez człowieka.
Dlaczego warto wypróbować tamaryndowiec indyjski?
Owoce, jakie wydaje tamaryndowiec indyjski, zawierają w sobie wiele wartościowych składników odżywczych, między innymi są to błonnik, magnez, potas, żelazo oraz fosfor czy witaminy z grupy B. Zawierają też szereg ważnych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za walkę z wolnymi rodnikami.
Tamaryndowiec jest używany jako naturalne remedium w wielu różnych dolegliwościach, dlatego też warto przyjrzeć się bliżej jego działaniu:
- stosowany jest jako sposób na walkę z zaparciami i wspomaga trawienie
- reguluje poziom ciśnienia tętniczego, dlatego polecany jest dla osób, u których pojawia się nadciśnienie
- zmniejsza poziom cholesterolu we krwi – dzięki temu także pomaga w ochronie serca przed miażdżycą
- poprawia poziom odporności – składniki znajdujące się w tym niezwykłym owocu powodują, że układ odpornościowy działa skuteczniej
- wpływa pozytywnie na wygląd skóry – także tamaryndowiec jest polecany dla osób, które chciałaby wyglądać młodo na lata, ponadto pomaga także przy leczeniu infekcji skórnych
Tamaryndowiec indyjski – jak go jeść?
Wiele osób, które po raz pierwszy zobaczyło tamaryndowca, zadaje sobie pytanie – jak jeść taki niecodzienny owoc? Najlepiej kupić go w formie gotowych przetworów, ale również można spróbować przyrządzić go we własnym zakresie.
Wśród popularnych produktów, które powstają z owoców prezentowanej ośliny, powstają między innymi koncentrat z tamaryndowca, który może być używany jako dodatek do innych dań, również pasta z tamaryndowca. Dodatkowo zakupić można też sos z tamaryndowca. Za pomocą tych składników lub też z użyciem świeżych owoców można przyrządzić wiele wyśmienitych dań w orientalnym stylu.