pomelo owoc

Pomelo, które określne jest także jako Honey Pomelo, to jeden z mało znanych owoców. Warto jednak zapoznać się z nim bliżej ze względu na jego wyjątkowe właściwości. Czym jest pomelo? Gdzie rośnie? Jak je jeść?

 

Pomelo – co to jest?

Roślina określana jako pomelo, inaczej pomarańcza olbrzymia czy pompela Citrus maxima (Burm. f.) jest gatunkiem rośliny zaliczanym do rutowatych. Jest to drzewo, które dochodzi do kilkunastu metrów wysokości, ma duże, jajowate liście oraz efektowne kwiaty w białym kolorze z zielonymi kropeczkami.

 

Wydawane przez drzewo owoce pomelo są bardzo duże, kuliste – mogą ważyć nawet około 2 kilogramów. To największe owoce zaliczane do cytrusów. Przybierają różne kolory, na przykład różowy, zielony, żółty. Charakteryzują się grubą skórką oraz żółtawym albo różowym miąższem. W środku pomelo ma także liczne nasiona.

 

Gdzie rośnie pomelo? Roślina ta rozpowszechniona jest głównie w Azji, w tym w Malezji oraz w Indonezji. Spotykana jest też na Fidżi. Aktualnie uprawiana jest również w Tajlandii, Chinach, Japonii i na Tajwanie.

 

Właściwości pomelo

Najczęściej pomelo jest używane jako roślina jadalna, ale w niektórych częściach Azji również uznawane jest za roślinę leczniczą.

 

Najczęściej pomelo traktowane jest jako zdrowa przekąska i dodatek do innych dań. Także można przygotować z niego napoje. Zawiera duże ilości witaminy C oraz jest niskokaloryczne. Ile kalorii ma pomelo? Naprawdę mało, ponieważ tylko około 38 kcal w 100 gramach, dlatego jest to owoc polecany również dla osób na dietach.

 

Posiadane przez pomelo właściwości mają przede wszystkim powodować, że leczy ona epilepsję, kaszel, zaburzenia trawienia oraz lumbago. Wywar z liści pomelo używany jest też do opatrywana ran, obrzęków oraz opuchnięć.

 

Jak jeść pomelo?

Ze względu na swoją specyficzną budowę wiele osób zastanawia się, jak jeść owoce pomelo. W porównaniu do pomarańczy czy grejpfruta zawiera ono znacznie grubszą skórkę, która powoduje, że jest ono trudne w obraniu.

 

Zatem, jak obrać pomelo? Najlepiej przekroić je na pół, a następnie jeść łyżeczką jego zawartość. Pestki należy usuwać, ponieważ nie są jadalne. Miąższ pomelo można również wykroić i wykorzystać do różnych sałatek, napojów, deserów.

 

Aktualnie pomelo można kupić także w polskich sklepach, dlatego warto je wypróbować. Posiada atrakcyjny smak cytrusowy, a wiele ważnych wartości odżywczych powoduje, że to zdrowy wybór dla każdego, kto chce o siebie zadbać.