
Pigwa należy do tych owoców, które w naszym kraju są jeszcze stosunkowo mało popularne. Oczywiście powszechnie zajadamy się pomarańczami, bananami, a nawet jeszcze bardziej egzotycznymi owocami, jak choćby awokado. Niestety jednak nie można tego jeszcze powiedzieć o pigwie. Owoc ten w dużej mierze, jeśli chodzi oczywiście o wygląd, przypomina naszą rodziną gruszkę. Należy do tych owoców, których nie zaleca się spożywać w stanie surowym. Dlatego też w internecie znajdziemy szeroki wybór różnego rodzaju przepisów na przetwory z pigwy.
Nalewka z pigwy
Pigwa jest owocem, który dostarcza nam wielu cennych składników. Przede wszystkim w pigwie znajdziemy mnóstwo pektyn, a także wiele składników mineralnych, oraz witamin i aminokwasów. Pigwa jest dość cierpka i kwaskowata w smaku. Jednym ze sposobów na stworzenie ciekawych przetworów z pigwy jest nalewka. Nalewka z pigwy jest dość prosta do przygotowania i nie musimy tutaj wykazywać się jakąś szczególną wiedzą dotyczącą tworzenia przetworów. Jak zrobić nalewkę z pigwy?
Przede wszystkim aby zrobić nalewkę z pigwy będziemy potrzebowali około kilograma owoców pigwy, a także litr spirytusu 95%. Według niektórych przepisów konieczne również będzie pół litra alkoholu 40%. Oczywiście w pierwszej kolejności owoce musimy bardzo dokładnie umyć i pokroić. W międzyczasie pozbywamy się również nasion, albowiem jeśli pozostawimy gniazdo nasienne nienaruszone, to wówczas nalewka może mieć lekko gorzki posmak. Owoce następnie umieszczamy w jakimś dużym naczyniu. Najlepiej jeśli będzie to słoik. Tak przygotowane owoce zalewamy alkoholem.
Nalewka powinna w takich warunkach przestać około 6 tygodni. Według niektórych zaleceń warto słoik każdego dnia kilka razy wstrząsać. Dzięki temu substancje smakowe, a także aromat będa się przenikać odpowiednio z alkoholem. Po około 6 tygodniach uzyskamy gotową pigwówkę. To wspaniała nalewka, którą możemy wypijać choćby w zimne jesienne wieczory. Już mały kieliszek tego cudownego napoju pozwoli nam rozgrzać organizm, a także odpowiednio się zrelaksować.
Sok z pigwy
Kolejnym przetworem, który możemy uzyskać z pigwy jest sok. W jaki sposób możemy uzyskać sok z pigwy? Przede wszystkim w tym celu powinniśmy przeprowadzić proces zmiażdżenia już nieco rozdrobnionych owoców pigwy. Owoce te powinny być w stanie surowym. Oczywiście do wytworzenia soku z pigwy powinniśmy dysponować możliwie jak najbardziej dojrzałymi owocami. Wówczas uzyskamy właściwy poziom jego słodkości. Przed rozpoczęciem rozdrabniania pamiętajmy, aby nie obierać owoców ze skórki. To tutaj bowiem znajdziemy najwięcej wartościowych składników odżywczych. Owoce miażdżymy aż do momentu uzyskania soku. Następnie doprawiamy go cukrem, aby pozbyć się kwaskowatość, a także cierpkiego smaku.
Sok z pigwy dla doskonały napój, który pozwoli nam ugasić pragnienie, a także dostarczy naszemu organizmowi sporo przeciwutleniaczy. Picie soku z pigwy może w znacznym stopniu zniwelować ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, a także działa kojąco na nasz przewód pokarmowy. W soku tym znajdziemy również mnóstwo witaminy C. Jeśli mamy zamiar sok z pigwy przechowywać na dłużej, to musimy go wcześniej zapasteryzować, czyli zagotować w szczelnie zamkniętej butelce.
Dżem z pigwy
Ale to oczywiście nie wszystkie możliwości, jakimi dysponujemy w kwestii wytwarzania przetworów z pigwy. Albowiem możemy również z tego owocu zrobić bardzo smaczny i pożywny dżem. To będzie doskonałe uzupełnienie do placków, naleśników, a także dobry dodatek do różnego rodzaju ciast. Do przygotowania takiego dżemu wedle niektórych przepisów wystarczy nam około kilograma owoców pigwy. Oczywiście muszą to być owoce dojrzałe i dobrze umyte.
Owocem wkładamy do garnka, a następnie gotujemy przez około 40 minut do uzyskania odpowiedniej miękkości. W dalszej kolejności przecieramy ugotowane owoce przez sitko. Uzyskany w ten sposób przecier umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, a także dodajemy pół kilograma cukru. Całość musimy oczywiście zagotować przez około 30 minut. Naturalnie cały czas gotujący się przecier musimy mieszać, aby nie doszło do przypaleń. Na koniec dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy.