Cudowny chleb z płaskurki i nie tylko



PŁASKURKA  zboże, które jedli nasi pra, pra, dziadkowie . Zapomniane chodź takie ma wspaniałe właściwości dlaczego?
Starsza siostra pszenicy orkiszu płaskurka, uprawiana była na szeroką skalę w starożytnej Mezopotamii. Niemczech znana jest pod nazwą Emmer, natomiast we Włoszech Farro. Z uprawą wiążą się początki naszego, rodzinnego rolnictwa. Jej zalety zdrowotne przewyższają  atuty  coraz bardziej popularnego w naszym kraju  orkiszu.

 WŁAŚCIWOŚCI
Płaskurka  zawiera bardzo dużo białka i składników  mineralnych, które nadają produktom  z tego ziarna  ciemną barwę.

Ziarno zawiera większe ilości błonnika pokarmowego i Beta glukanów ( węglowodanów) które redukują poziom cholesterolu we krwi i równoważą poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą typu 2.
Zawiera
dużo białka
wapnia
fosforu
witaminy B1, PP, E,  kwas pantotenowy

Regularne spożywanie zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego.Ziarna z płaskurki rozgrzewają organizm tym samym wspomagają krążenie i zwiększają odporność. Płaskurką można śmiało zastąpić inne zboża takie jak, pszenice, orkisz.
Z płaskurki  można zrobić kaszę, płatki,makarony i mąkę. Całe ziarna można używać po wcześniejszym moczeniu a potem ugotowaniu do sałatek, zup ,past itp.Potrawy przyrządzamy jak ze zwykłej pszenicy : chleb, naleśniki, ciasto,  makarony, itp
Zalety zdrowotne płaskurki przewyższają nawet  wspaniały orkisz.
https://smakzdrowia.pl/ Tutaj możesz kupić
Kupić ziarno płaskurki , nie jest łatwo.Ja zaopatruję się w Jeleniej Górze w sklepie internetowym. Jest mało znane i rzadko kupowane na dodatek dość drogie ,więc nie ma zapotrzebowania.

PRZEPISY Z PŁASKURKI
1.Sałatka  warzywna z płaskurką
Jedną szklankę płaskurki moczę  na min. 12 godzin, następnie gotuję( przepłukać na sicie) w 2 szklankach wody.
Pomidor, por, sałata, brokuł ,czosnek 1 ząbek, seler naciowy. Wszystkiego mniej więcej w równych porcjach, kroję drobno  do dużej miski.
Dodaję 3 łyżki ugotowanej  płaskurki i dodaję  sos winegret,mieszam.
Taka sałatka doda ci energii i zdrowia.
😏
2. Do jogurtu dodaję ulubione owoce np. starte jabłko oraz banan i 2 łyżki ugotowanej płaskurki. Śniadanie gotowe.
😏
3. Ziarna płaskurki  z owocami : płaskurkę 1 szklankę moczę w wodzie na cała noc. Rano gotuję. Do miski daję 2 czubate łyżki zboża oraz dodaję owoce  np. mango , starte jabłko , kilka migdałów,  2 sztuki suszonych moreli, 1 łyżeczkę nasion chia.
1 szklanka ugotowanej płaskurki starcza mi dla mojego męża na 3 dni .


4. Chleb z płaskurki na zakwasie  ( przepis wkrótce)

5. 

1 komentarz:

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...