Nie znasz chwaszczy nie pchaj do paszczy



Zaczęła się Wiosna piękna pora roku. Wszystko rośnie radośnie, wiele osób zachęcone idzie sobie na łąki, pola , lasy zbiera  roślinki i zajada.
Cieszy się o narwałem chwastów podobne mlecza, chodź z mleczem nie ma nic wspólnego, zajadają jak króliki. Kończy się to zatruciem lub bólem  brzucha.Drodzy czytelnicy nie wszystko jest jadalne nawet kozy i krowy nie wszystko zjadają na łące!
Dobrym sposobem jest także zrobić zdjęcie danej rośliny i porównać z atlasem,w  internecie lub pokazać osobie, która zna dzikie rośliny.Ja  robię zdjęcie roślinki,w domu szukam i porównuję z atlasem co to za roślinka?

Kosmiczne ziemniaki czyli fioletowe szaleństwo




Mam i ja. Fioletowe ziemniaki upolowane w Lidlu. Kupiłam 3 kg, wiem jestem zachłanna dla innych już nie starczyło, trudno niech więcej zamawiają więcej i częściej. No co mogę powiedzieć a właściwie napisać ? Jestem zachwycona kolorem i smakiem, chociaż mój mąż stwierdził, że smakują jak nasze zwykłe ziemniaki. Z talerza, jako  pierwsze zniknęły frytki  koloru fioletowego ha,ha......

Zielono mi czyli rzeżucha przez cały rok




Rzeżucha przez cały rok nie tylko od święta. Uwielbiam rzeżuchę można ją wysiewać nawet w ogródku. U mnie stoi na parapecie, jena kończę  a druga już rośnie.
 Dodaję ją do sałatek, na kanapki i do zupy. Jest moja, własna zasiana i zjedzona. W domu zawsze znajdziemy doniczkę i trochę ziemi, jeżeli wolicie inną metodę też dobrze. Wystarczy talerz i trochę waty.
Życzę udanych plonów.
:)

Zapiekanka z kaszy orkiszowej




Zapiekanka pyszna i szybka w wykonaniu. Jak szybka to szybko podaję przepis 😊.

Potrzebujesz
Kasza może być pozostałość z obiadu (u mnie kasza orkiszowa)
Sos pomidorowy w kartonie

Kapusta pekińska - krok po kroku



Kapusta pekińska przywędrowała do nas z Chin w latach  50- tych.  Zawiera  dużo beta-karotenu,Wit. C, B1, B2, A,  oraz  ,wapń, cynk, żelazo, potas, fosfor, magnez, kwas foliowy.
Ja sama przyznaję, że mało potraw z niej robię, ale na ciepło mi osobiście smakuje najbardziej. Wybieram zawsze takie, które mają jak najwięcej zielonych liści.

Zielone śniadanie





Tęsknimy za słońcem, niebieskim niebem i zieloną trawą.U mnie dzisiaj bardzo kolorowo, dużo zieleni na na talerzu właściwie na patelni.
Jajecznica z warzywami, pędami , kiełkami......

POTRZEBUJESZ
3-4 jajka przepiórki
1/2 cebuli ( możesz pominąć)
1/ 2 pomidora bez skórki
garść szpinaku
oraz
rzeżucha, szczypiorek, kiełki słonecznika, łodygi - kiełki groszku cukrowego, kilka pomidorków koktajlowych, sól himalajska, oregano, pieprz, oliwa lub masło
Na gorącą patelnie wlewam 1 łyżkę oleju, wrzucam cebule i pomidor pokrojone w kostkę, po 3 minutach garść szpinaku. Wszystko wymieszać  i doprawić do smaku, wbić jajeczka, smażyć dosłownie moment aby białko się ścięło. Posypać szczypiorkiem, kiełkami,pomidorkami koktajlowymi.
:)

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...