Czerwone banany i co z tym dziwakiem zrobić?



Czerwone banany  kupiłam pierwszy raz. Banany żółte znamy, możemy kupić w każdym sklepie. Lubiane zwłaszcza przez dzieci ale również przez dorosłych. Wygodna przekąska do pracy lub na wycieczkę.
Żółte gdy są  zielone to wiemy, że są niedojrzałe, z czerwonymi jest nieco trudniej.
Czerwone takie jak na zdjęciu są twarde, cierpkie w smaku  inaczej mówiąc niesmaczne. Muszą poleżeć około tygodnia aby dojrzały.
Wspaniale nadają się do deserów, ciast, i smażenia. Właściwości mają jak żółty banan, zawierają miedzy innymi serotoninę czyli hormon szczęścia i  poprawiają nam humor. To tyle o tym tajemniczym owocu.
😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...