Zrazy z kaszy z nadzieniem z grzybów




Zrazy miały być z kaszy jaglanej ale nie mogłam  jej znaleźć. Więc wrzuciłam do gara po jednej saszetce kaszy orkiszowej, gryczanej, jęczmiennej. Gdy kasze ugotowałam zobaczyłam piękną kaszę jaglaną, która sobie leży na blacie .....szok!  następnym razem będzie z kaszy jaglanej.

POTRZEBUJESZ
Kaszę po 1 torebce ( gryczana,orkiszowa,jęczmienna)
Kasze ugotować  wymieszać dokładnie, dodać sól , majeranek, pieprz, ubić tłuczkiem lub lekko zmiksować.


Nadzienie - pieczarki 20 dkg  obrać i pokroić drobno, smażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni. 2 jajka ugotować na twardo i zetrzeć na dużych oczkach .Dodać przyprawy sól,pieprz.
Jeżeli ma być wersja wegańska pomiń jajka.
WYKONANIE
Z kaszy robię kulki i rozpłaszczam w środek daję farsz z pieczarek, sklejam na takie podłużne zrazy. Maczając dłonie w wodzie, ułatwi formowanie.
Obtaczam w bułce tartej  i opiekam ze wszystkich stron na oleju  na złoty kolor.
Podaję z sosem pomidorowym np. z buraczkami
Nie podaję dokładnych ilości  przypraw, zawsze dodaję i próbuję. Inne mamy kubki smakowe, ja dodaje tak na ,,oko''  mniejsze ilości i jak za mało to jeszcze dosypuję.

😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...