Zakwas z buraków razy 2




W internecie znajdziecie  mnóstwo przepisów na zakwas . Dla mnie bez soli zakwas z buraków, to chyba najłatwiejszy jaki można sobie wymarzyć.
Podam dzisiaj przepis na rodzaje, które osobiście robiłam i robię, inaczej mówiąc sprawdzone i ocenione.

ZAKWAS BURACZANY BEZ SOLI 
Potrzebujesz:
 * słój
 * wodę przegotowaną

 * buraki
Buraki czerwone obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki, tyle aby zapełnić 3/4 pojemności słoja .
Zalej letnią wodą aby buraki znalazły się pod wodą. Zakręć słój, po tygodniu możesz już pić zakwas. Przelej do butelki i trzymaj w lodówce szczelnie zamknięty. Ma smak czysto buraczany- kwaśny.
Im dłużej stoi jest bardziej kwaśny.


ZAKWAS  BURACZANY 2
Potrzebujesz:
*  słój
* woda przegotowana
*  sól  na 1 l itr/1 płaska łyżeczka
*  czosnek ( kilka ząbków)
*  liść laurowy
Buraki obieram ze skóry, drobno kroję  wkładam do słoja,  czosnek obieram ale to nie jest konieczne,  możesz główkę przekroić na pół. Dorzucam ziele angielskie  do słoja i zalewam osoloną wodą.Soli nie za dużo, małe płaskie łyżeczki. Po kilku dniach  zakwas jest gotowy . Przelej do butelki i trzymaj w lodówce. Zakwas im dłużej stoi  w słoju tym bardziej jest kwaśny.
Ma smak jak woda z kiszonych ogórków.
Który wybierasz?
 A jak Ty robisz swój zakwas?
😉


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...