Gruszki kiszone



Gruszki kiszone tak! dla mnie to też zaskoczenie przepis z książki ,, Kiszonki i fermentacje''  A.Baron. Ciekawa pozycja. Większość przepisów  kiszenia i fermentacji znam, nie wszystko mi smakuje, więc wybieram coś nowego  np. gruszki.
Ale w książce  oprócz  przepisów znajdziecie  dużo dobrych i fachowych porad. Książkę kupiłam w markecie za przyzwoitą cenę

Jest jeszcze kilka przepisów  z tej książki, które na pewno wykorzystam a to jest sukces gdyż często z całej książki nie ma ani jednego przepisu, który by mnie zainteresował.

GRUSZKI W MIODZIE
Słój  4 - litrowy  
2 kg gruszek
2 l  wody 
500 g miodu
Gruszki umyj, w całości  umieść w słoju lub połówki gdy są duże. Zalej wodą z miodem. Po tygodniu gruszki powinny już musować. Zasada ogólna w kiszonkach im dłużej stoją tym bardziej  ukiszone. Zalewy nie wylewaj(  uwaga autora) wykorzystaj np. do wykonania  lemoniady, możesz dodać zioła .Pomyślałam o rozmarynie i mięcie.
Moje gruchy na zdjęciu mają 3 dni, już tam zaczyna musować i ze skórki idą bąbelki. 
Sama jestem ciekawa smaku napiszę jak będą gotowe.
😉










2 komentarze:

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...