Kukurydza na patyku




Dzisiaj miałam ochotę na kukurydzę. Teraz jest najsmaczniejsza,  przeważnie jadłam z masełkiem i solą, oczywiście gotowaną.Sierpień to chyba najcudowniejszy  miesiąc w roku, mamy tyle owoców i warzyw, że nie wiem co jeść  takie to wszystko pyszniutkie.
Moja kukurydza będzie trochę inna, z ziołami i małe kawałki. Często bywało tak ,że nie zjadłam  całej dużej kukurydzy a nie lubię marnować jedzenia.

POTRZEBUJESZ

kukurydzę
garnek z wodą
zioła dowolne
odrobina oleju
Kukurydzę obieram z liści i dzielę nożem na małe kawałki. Wrzucam  do wrzącej wody, Wyjmuję i obtaczam w ziołach  u mnie przyprawa gotowa ( czosnek, pomidor, bazylia, sól). Następnie wrzucam na gorącą patelnię z odrobiną  oleju . Podsmażam   obracając każdy kawałek. Do każdej kukurydzy wkładam wykałaczkę.
Smakuje bardzo dobrze na ciepło ale na zimno jest też wyśmienita.

1 komentarz:

  1. Pyszności, zawsze babcia mi taką gotowała :) To prawda, w sierpniu jest z czego wybierać, za to między innymi kocham lato :)

    OdpowiedzUsuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...