Expo Zdrowie w Dzierżoniowie i Bielawie






Jako wolontariuszka brałam udział w EXPO ZDROWIE w Dzierżoniowie i Bielawie. Są to małe miejscowości więc zaskoczeniem dla mnie było duże  zainteresowanie.
Moje stanowisko  to była dieta. Codziennie przygotowywałam bardzo smaczne pasty na chleb.
Obiecałam, że wszystkie przepisy na smarowidła  zamieszczę na moim blogu.Więc to robię i zamieszczam kilka zdjęć z Expo Zdrowie  z Bielawy i Dzierżoniowa.

PASTA ZE SŁONECZNIKA
1 szklanka słonecznika suchego
 woda
 przyprawy :sól, pieprz ziołowy

ząbek czosnku
łyżka oleju
Słonecznik namoczyć co najmniej na 2 godziny. Następnie odlać wodę, dodać ząbek czosnku i olej, zmiksować na krem. Doprawić do smaku

PASTA ZIELONEGO GROSZKU
 1 szklanka mrożonego groszku lub słoik zielonego groszku
 sól , pieprz ziołowy
 olej
 woda
Groszek mrożony ugotować  w wodzie. Odlać wodę i nie wylewać.Zmiksować groszek jeżeli jest bardzo gęste i trudno miksować, dolać odrobinę wody i łyżkę oliwy. Doprawić do smaku

SMALCZYK Z  FASOLI
1 szklanka ugotowanej fasoli
1 jabłko
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, odrobina tymianku
Zmiksować fasolę. Cebule i jabłko pokroić lekko zarumienić na oleju. Dodać do zmiksowanej fasoli i doprawić do smaku.

HUMUS PODSTAWOWY
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 łyżeczka tahini
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól i pieprz
pietruszka
Zmiksować na krem cieciorkę, dodać resztę składników i wymieszać dokładnie. Wierzch polać oliwą i posypać pietruszką

HUMUS BURACZANY
Składniki  takie same jak wyżej,tylko dodatkowo dodajmy starty mały buraczek czerwony. Wymieszać dokładnie.

SMALEC ZE SŁONECZNIKA
1 szklanka zmielonego słonecznika
1 planta lub inny tłuszcz roślinny
1/2  szklanka oleju
1 jabłko
1 cebula
czosnek
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Jabłko i cebulę zarumień na oleju, dodać plantę i resztę składników, Wymieszać i odstawić do stężenia.

PASTA Z ZIELONEJ SOCZEWICY
1 szklanka ugotowanej  soczewicy zielonej
1 jajko  ugotowane na twardo
sól i pieprz
cebula
Soczewicę  zmiksować, jajko zetrzeć na grubych oczkach, cebulę zeszklić na patelni. Wszystkie  składniki dodać i wymieszać.

PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
1 szklanka soczewicy czerwonej ugotowanej
ząbek czosnku
sól, pieprz
olej
tymianek
 1/4 szklanki soku  pomidorowego
Wszystko zmiksować  a na koniec dodać sok pomidorowy.


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...