Cukinie żółte marynowane bez octu




Kupiłam żółte cukinie ok 1 kilograma pierwszy raz, nie znam tego warzywa.  U mnie jest to mało popularne  warzywo. Kiedyś widziałam w słoikach  marynowane żółte cukinie ale nie używam octu. więc zrobiłam marynatę bez octu tylko z cytryną.Wspaniałe i zdrowe rozwiązanie.


PRZEPIS NA MARYNATĘ
 1 l wody na dwa słoiki
 Kilka ziaren jałowca, ziele angielskie,gorczyca, koper suszony, sól, pieprz, sok z jednej cytryny.
Marynata ma mieć wyrazisty smak.

Cukinie umyłam odcięłam ogonki, paprykę obrałam ze skóry i pocięłam w paski. Warzywka ułożyłam w słoiku zalałam marynatą. Pasteryzowałam około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...