Wiosenna zupa botwinka

Botwinka to ulubiona moja zupa o tej porze roku. Wiosną ale i latem można jeszcze gotować młode  buraczki z łodygami jak nie są łykowate.  Każdy robi botwinkę na swój sposób  ale podstawowym produktem zawsze są pęczki młodych buraczków z łodygami i listkami.
SKŁADNIKI
2 pęczki botwinki
1 marchewka
2 litry  bulionu warzywnego
2-4 ziemniaki
sok z cytryny
pieprz,sól, 2 ziarenka ziela angielskiego,liść laurowy,
lubczyk i koperek
olej
jajka, śmietana wg. gustu lub możesz pominąć

WYKONANIE
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.Botwinkę umyć oczyścić i i oczywiście pokroić na małe kawałki. Gotować wszystko do miękkości. Doprawić do smaku, zakwasić cytryną.
Podawać z jajkiem, z jogurtem lub tofu pokrojonym w kostkę. Oczywiście zawsze dodaję dużo koperku i lubczyka.
Taka zupa wyśmienicie smakuje w chłodne dni tego lata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...