Kompot z czereśni




Uwielbiam czereśnie ale nie lubię z robakami. Niektórzy się śmieją, że to z ,, wkładką " inni, że ekologiczne. Ja każde czereśnie moczę w zimnej wodzie około godziny, wtedy wszystkie robaczki jeżeli są wyłażą z owoców. Problem z głowy.
  Uwielbiam kompoty z czereśni więc do mojej spiżarni 8 słoików trafiło na zapasy zimowe.

WYKONANIE
Czereśnie moczę ok. dwie godziny, po tym czasie wylewam wodę i oczywiście to co na dnie zostaję.
Do dużego garnka daję wodę i czereśnie 1:1

 Zagotowuję. Dodaję cukier na dziesięć litrów kompotu ok. 0,5 kg lub wcale. Czereśnie są tak słodkie, że często nie dodaję cukru. W tym roku jest sam płyn w słoikach bez owoców.
Zawsze mam kilka woreczków mrożonych drylowanych.
Czereśnie co roku dostaję od koleżanki Ani za co jej dziękuję 😊





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...