Lato, zioła,owoce



Wszyscy kochamy ten czas gdy możemy jeść, truskawki i czereśnie. Wiedzą i i ćwierkają wróbelki,że nasze polskie  są najsmaczniejsze. Wczoraj kupiłam 2 kg truskawek, wkładam piękną, pachnącą truskawkę do ust ...po prostu poezja. Smak,zapach, cudo od Pana Boga! To tyle o truskawkach gdy będą tańsze  susze, wekuję itp....... U mnie praca wre,zrywam kwiatu bzu czarnego,akację smażę w cieście na patelni, wyprawiam się po młodą palkę wodną.Oczywiście suszę kurdybanek, pokrzywę, kwiatu bzu i akacji oraz płatki róży.
Robię syropy z kwiatów bzu. Basia moja znajoma ostatnio mi powiedziała  - z cukrem robisz, no coś ty,przecież to szkodliwe!
Oczywiście,że cukier nie jest zdrowy a syrop ,który kupujesz w markecie jest zdrowy?  No to dawaj,  porównamy,który lepszy mój czy twój bio z marketu?  Często nie zastanawiamy się nad tym co wybieramy, Ja wiem co sypię , ile sypię, skąd mam zioła i i kwiaty do suszenia. Wszystko stosujemy z umiarem i to co znamy, sprawdzone. Często ludziom powtarzam na warsztatach o zdrowiu:
Po pierwsze
Nie wierzmy fanatycznie we wszystko co piszą
Po drugie:
Uczymy się całe życie
Po trzecie:
 Wybór należy do Ciebie
Każdy z nas jest inny, jeden pije herbatką z kurdybanka i czuje się bardzo dobrze inny powie o nie, to nie dla mnie.Nie siedzimy bezczynnie tylko robimy zapasy,
Więc suszmy , gotujmy, pasteryzujmy, ugniatajmy, zrywajmy, potem jak znalazł w naszej spiżarni.

1 komentarz:

  1. U mnie teraz na tapecie suszone kwiaty czarnego bzu i syropy z bzowych kwiatków w różnych wariantach. I jeszcze ocet! Ocet bzowy jest fantastyczny - aromatyczny i delikatny!

    OdpowiedzUsuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...