Czosnek niedźwiedzi - przetwory






Z moim mężem bardzo lubimy czosnek niedźwiedzi, chcemy też mieć go w użyciu gdy go zabraknie w wersji świeżej.Objadamy się dodając go wszystkiego do sałatki, zupy, pierogów, kanapek, pesto, koktajlu,leczo,sosów, past........
Ale jeszcze z 2 tygodnie i czosnek straci część najcenniejszych i zdrowotnych właściwości.  U mnie etap suszenia i miksowania. Kiszenie  nie, po prostu mi nie smakuje.

 SUSZENIE
Susze w temperaturze 35 stopni C
Myję liście dokładnie , osuszam i cale rozkładam w suszarce.
Po wysuszeniu mielę  je na proszek.Łatwiej  przechowywać i dozować do potraw.


MIKSOWANIE - PASTA
Liście umyte, dokładnie wysuszone miksuję dodaję  sól  ok. 1 łyżeczki na mały słoiczek . Wierzch  zalewam olejem. Przechowuję w lodówce.
😋





1 komentarz:

  1. Mi również bardzo posmakował ;) niedawno pierwszy raz miałam okazję go spróbować i teraz wcinam z czym się da :) przyda się na jesień bo na pewno podnosi odporność :)

    OdpowiedzUsuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...