Kapusta pekińska - krok po kroku



Kapusta pekińska przywędrowała do nas z Chin w latach  50- tych.  Zawiera  dużo beta-karotenu,Wit. C, B1, B2, A,  oraz  ,wapń, cynk, żelazo, potas, fosfor, magnez, kwas foliowy.
Ja sama przyznaję, że mało potraw z niej robię, ale na ciepło mi osobiście smakuje najbardziej. Wybieram zawsze takie, które mają jak najwięcej zielonych liści.


POTRZEBUJESZ
1 kapustę  średniej wielkości
 pęczek pietruszki- zwłaszcza łodyżki
 olej   lub masło
 1 cebula mała
 przyprawy - przyprawa warzywna, majeranek,pieprz, sól, odrobina soku z cytryny

WYKONANIE
Na gorącą patelnie daję łyżkę masła ( wersja wegańska olej) i dodaję pokrojona w kostkę cebulę smażę ok .3 minut.
Kapustę myję i dzielę na 4 wzdłuż, następnie w cienkie paski i wrzucam na patelnię do cebuli. Przykrywam pokrywką i duszę na patelni do miękkości. Próbuję, gdy odpowiada mi twardość. ugotowanej kapusty dodaję pokrojoną drobno  pietruszkę zwłaszcza łodyżki. Duszę pod przykryciem ok 3 minut. 
Doprawiam do smaku.
Kapustę podaję z pieczywem lub ziemniakami.
:)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty