Pyszne koktajle


Koktajle, soki, smoothie, zielone koktajle, szejki. Coraz więcej nazw się wprowadza ale u mnie skupimy się na koktajlu.
Bardzo lubię koktajle ale z małej ilości produktów. Ja osobiście dodaję wodę im mniej składników tym lepiej.

Uwaga! Zaproszenie na bezpłatne warsztaty w Legnicy



Zapraszam  wszystkich zainteresowanych warsztatami kulinarnymi w Legnicy.
Które, odbędą się  2 października  o godzinie 16 00  ul. Reymonta 15  Legnica
Tytuł spotkania  Leki z Bożej  Apteki - Zioła jesienią.
Na spotkaniu poznamy zioła, owoce, które sami możemy zebrać i zrobić wspaniałe naturalne preparaty, soki,syropy, przetwory, zdrowe i naturalne.
Posmakujemy  chleb domowego wypieku, syropy, .......
Serdecznie  ZAPRASZAM!
                  Natalia

Ogorki małosolne




Często ogórkami małosolnymi zachwycamy się tylko na początku sezonu.Ja uwielbiam ogórki małosolne, cały czas robię, póki ogórki się nie" skończą". Jedne ogóreczki się kończą w garnku, już szykuję następne mniam.......
Do garnka rzucam:
ząbki czosnku
korzeń chrzanu
koper
zalewa
ogórki
gorczyca- możesz pominąć
Ogórki myję i ścinam końcówki,układam w garnku i zalewam osoloną wodą. Wodę solę kamienną i nie jodowana solą,tyle aby woda była mocno słona.
Często jest tak,że na drugi dzień ogórki sa już dobre. Ja lubię gdy ogórki są jeszcze zielone.Tak jak na ostatnim zdjęciu.
:)




Papryka bez octu 2



Na moim blogu znajdziecie paprykę bez octu  Papryka bez octu
Dzisiaj robiłam też bez octu ale dałam więcej soku z cytryny,podwoiłam przyprawy oraz obrałam ze skórki. Wczasie jedzenia ta skórka na papryce mi przeszkadzła. Niektóre wyciełam foremką na kształt gwiazdy i żeby było bardziej kolorowo dodalam żółtą paprykę.
Duże słoiki gotowałam 1 godzinę.

PAPRYKA PIECZONA
Jeden słoik zrobiłam z pieczonej papryki.
Paprykę przekroilam na pół i oczysciłam z z gniazd. Grilowałam aż skórka miejscami bedzie czarna( można to zrobić w piekarniku).  Nastepnie włożyłam do woreczka foliowego.Po 10 minutach wyjelam z worka i zdjelam skórkę, Pokroiłam w paski zalałam taka samą zalewą  jak surowe papryki  75% słoika reszta to oliwa. Pasteryzowałam  dwa razy 30 minut a potem 20 minut.

Przetwory z papryki wyszły piękne, kolorowe i smaczne.


Placki ziemniaczane i bigos warzywny.



Ostatni dzwonek na przetwory z papryki.Zakupiłam piekną czerwona paprykę , kóra czeka juz w kolejce. Mało czasu, więc u mnie szybki obiad.
1. Placki ziemniaczane - czas przygotowania 5 minut
2. Bigos warzywny - czas przygotowania ok.30 minut

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...