Róża, czas na suszenie i mielenie.Róża w proszku.




Czas na zbiory róży, wszystko jedno jakiej. Ja zbieram różę pomarszczoną. Jest duża i łatwo ją się dryluję. Łatwo to za dużo powiedziane, powiedziała bym  łatwiej ze wzg. na wielkość.
Czyli zrywamy owoce róży dojrzałe ale nie za bardzo, inaczej " rozlezą" wam się w rękach.
Owoc róży przecinamy na pół i wydrzucamy  wszystko ze środka, myjemy i suszymy  u mnie suszarka elektyryczna.
Potem po wysuszeniu mielimy. Ja nie mielę wszystkich owoców, tylko robię to na bieżąco.
 W internecie 1kg proszku z róży kosztuje około 60 złotych.
Zerwanie rózy na dziko kosztuje 0 złotych. Kosztuje ciebie tylko czas i prąd ,który zużyjesz do wysuszenia.
Ja proszek różany używam 2 x 1 łyżeczkę.Popijam dużą ilością wody.
Zawiera  Wit.  C,A, B, K, flawonoidy
Ja osobiście stosuję na stawy oraz żeby być piekną i młodą. Tak dokładnie nie wiemy ile zostało tej  Wit.C po wysuszeniu, ale jest na pewno lepsza niż z apteki  chemiczna.
Szybszy sposób  suszenia i czyszczenia.
Róze myjemy i kroimy na pół, suszymy i drylujemy. Właściwie samo wypada  wszystko ze środka, można doczyścić pędzelkiem jeżeli jest taka potrzeba.
:)





Owoc kokosowy świeży



Zawsze zachwycały mnie zdjęcia, gdy koleżanki w ręku trzymały swieży kokos z rurką.Popijały, sączyły wodę kokosową, a mi ciekła ślinka i myślałam:
    -    O jej jaka ona szczęśliwa. Też bym chciała skosztować!Ciekawa jestem jak to smakuje hmmmmm?
Dzisiaj takie maleńkie marzenie się spełniło.W markecie mogłam kupić i pić prosto z kokosu ,sączyć wodę kokosową.
Czy mi smakowało? Tak!
cena nieco drogie 9 złotych, w promocji 6,60 zł
Warto?  Oczywiście!
:)




Przetwory na zimę, mądre i przemyślane.




Jest takie powiedzenie  " mądry Polak po szkodzie". Trafione we me mnie, na 100 procent. Zawsze staram sie robić na zimę i nie tylko, dużo zapasów. Robię ogórki kiszone, sałatki, kompoty ze wszystkich owocow,dżemy, konfitury, przeciery, fasolkę itp.......
Gdy w tym roku spojrzałam na półki z przetworami,zatkało mnie. Połowa została z tamtego roku.
Często się zdarza, że znajoma zaprasza mnie do swojego sadu, bierz ile chcesz my tego nie przejemy. więc rwie się i rozdaje jeszcze innym, reszta w słoiki i tak przybywa tego wszystkiego. O nie! , nie mam pretensji do znajomej  tylko do siebie!
Ten rok jest inny. Prześledzilam co ja lubię i mój mąż z przetworów? co moje dzieci chętnie zabieraja ze spiżarni?
Wyszło tak:
1. jagody
2. ogórki kiszone
3. soki wszelkiego rodzaju
4. konfitury np. wiśnia, borówka amerykańska, morela, brzoskwinia, czerwona borówka z gruszką,buraczki, papryka.

Więc WNIOSEK po co się babo urabiasz  jak możesz zrobić tylko to co lubisz!
Czy Wy drodzy macie podobne wnioski?
:)





 Poniżej zdjęcia ze spaceru z ogrodu Botanicznego:)



Wiśnie, wisienki czyli przetwory.Sok i konfitura



Wiśnie małe,duże, kwaśne ale uwielbiane przez Polaków.  Z wisienkami pieczemy ciasta, robimy  soki,konfitury, mrozimy, suszymy i jemy na surowo aż nam buzia się wykrzywia.Są kwaśne.......
Ja proponuje sok i konfiturę.  Wszystko robiłam wyciskarką. Trwało 10 min.
Dłużej trwało smażenie i drylowanie.

Leki z Bożej Apteki 2




Lipiec  mamy dużo do suszenia.

LIPA KWIATY zrywamy cudnie pachnące kwiaty i suszymy. U mnie suszarka ok. 5 minut. Jeżeli nie masz suszarki, można rozłożyć na stole,będzie trwało dłużej ale na pewno wysuszy się.

WIERZBÓWKA KRZYPICA  zrywamy kwiaty do suszenia oraz liście.Przepis dokładny na liście wierzbówki   http://www.zdrowinacodzien.pl/2016/06/nieze-zioko-czyli-wierzbówka-krzypica.html

Przetwory lipcowe



Moi drodzy dawno mnie nie było, ale urodził mi się wnuczek  (4 600) więc siła wyższa.Wyjazd długi i przyjemny.Jestem i trzeba działać, szybko dni mijają.

 Lipiec pierwsza połowa.
Robimy przetwory- czereśnie, u mnie kompoty
Czereśnie myję, obrywam ogonki, wkładam do słoików. Zalewam wodą z cukrem,
 proporcja  ok. 5 litrów wody na 1 kg cukru.
Pasteryzuję 30 minut

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...