Przetwory lipcowe



Moi drodzy dawno mnie nie było, ale urodził mi się wnuczek  (4 600) więc siła wyższa.Wyjazd długi i przyjemny.Jestem i trzeba działać, szybko dni mijają.

 Lipiec pierwsza połowa.
Robimy przetwory- czereśnie, u mnie kompoty
Czereśnie myję, obrywam ogonki, wkładam do słoików. Zalewam wodą z cukrem,
 proporcja  ok. 5 litrów wody na 1 kg cukru.
Pasteryzuję 30 minut


Maliny   ja  będę suszyć są pyszne, czekam na dobrą cenę, oraz we własnym soku i mrożone malinki obowiązkowo.
Ogórki u mnie kiszone

Pietruszka i koperek  u mnie do mrożenia i suszenia
Bób i zielony groszek  u mnie do mrożenia oraz na surowo do sałatek

Czarna porzeczka  u mnie sok,przepuściłam przez wyciskarkę dodałam cukier aby "gęby nie wykrzywiało" czyli wg, mojego gustu  ok.0.5  kg cukru na 2 kg owoców. Zagotować, zebrać pianę i wlać do słoików pasteryzować 15 minut.

Biała porzeczka u mnie tylko sok. Robiłam jak wyżej czarną porzeczkę.

Jagody    u mnie suszone i tradycyjne .
Umyte jagody wkładam do garnka i  zasypuję cukrem 2 kg jagód: 0,5kg cukru. Podgrzewam aby puściły sok i cukier się rozpuścił. Gorące wlewam do słoików i pasteryzuję  ok. 10 minut.
Suszenie -  jagody umyte  rozkładam na suszarce,aż wyschną i staną się twarde, następnie wkładam do słoika.

Zielona fasolka  u mnie kilka słoików pasteryzowanych.
Fasolkę myję i ucinam ogonki. w garnku gotuję wodę z 1 łyżeczką soli.Wrzucam zielona fasolkę i gotuję ok. 5-7 minut. Przelewam zimną wodą i wkładam do słoików. Jak za długie przecinam na pół.
Zalewam wodą przegotowaną z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny. Na 2 l wody po łyżeczce soli + 1 łyżeczka cukru+ sok z z 1/2 cytryny.
Pasteryzuję 1 godzinę.
Niektórzy powtarzają pasteryzację przez 3 dni, zmniejszając czas. Ja tego nie robię.Piszę o zielonej fasolce,gdyż taką bardziej lubię. Często mieszam kolory fasolki szparagowej ,bardzo dobrze wygląda to wizualnie.
Wiśnia  u mnie sok i konfitura. Wiśnie myję , dryluję i wrzucam do wyciskarki.  Otrzymuję sok i resztki. Sok mieszam z cukrem  na  ok. 1,5 l  daję 30 dkg   cukru.
Możesz dodać więcej cukru lub mniej wg, swojego gustu. Z soku zbieram pianę i dodaję do resztek wiśniowych. Gotuję do odparowania.
Próbuję konfiturę, jeżeli jest za kwaśna dodaję trochę cukru. Mieszam co jakiś czas, łatwo się przypala.
Sok hop do słoików, konfitura hop do słoików i pasteryzacja.
Z 2 kilogramów otrzymałam 4 słoiki soku ( 400ml) i 2 słoiki konfitury ( 200ml)
Suszenie wiśni obowiązkowe.

Maliny - u mnie mrożone to klasyka, pięknie zachowują swój wygląd po rozmrożeniu ( wyglądają i smakują jak świeże)
Suszone maliny to delicje w mojej rodzinie. Suszę je w całości na suszarce i przechowuję w słoju.
Róża owoce  (pomarszczona ) umnie proszek  i w słoikach.
Różę myjemy, drylujemy, suszymy, na biężąco mielimy.
Wsłoiki myjemy i zalewamy wodą, pasteryzujemy do 1 godziny.










2 komentarze:

  1. Gratulacje - i dużo "wyższej siły" życzę bo wagę 4600 to czuje się nosząc na rękach-choć to słodki ciężar i radość wielka.Zdrowia i szczęścia dla wszystkich.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Almada - bardzo dziękuję,pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...