Wyjątkowe omlety,wytrawnie i na słodko.



Dzisiaj polecam omlet na słodko i wytrawnie.Śniadanie w dwóch odsłonach, przyznam szczerze, że smakował mi bardziej ten wytrawny.Na słodko też niczego sobie ale jestem pewna że wnuczkowi smakowałby ten na słodko.
Porcja dla  2 osób
Koszt  6 złoty
Składniki
4 małe jajka
omlet na słodko - płatki róż,płatki chabrów, kwiat bzu,kwiat akacji,truskawki
omlet wytrawny - 6 liści czosnku niedźwiedziego ( możesz zastąpić szpinakiem), jarmuż, 5-6 pomidorków koktajlowych, szczaw kilka listków, oliwa z chili
Wykonanie
Oddziel białka od żółtek, ubij białko na sztywno i dodaj żółtka i mąkę ( u mnie pszenna i razowa pszenna) 4 łyżki - duże kopiaste, odrobina himalajskiej
Wymieszaj ostrożnie widelcem.
Połowę masy wylej na gorącą patelnie z odrobiną oleju, na wierzch  omletu wrzuć  połowę kwiatów. smaż z obu stron.Wyłóż na talerz i posyp resztą kwiatów, dodaj np. truskawki, odrobinę jogurtu i miodu .
Z drugim omletem robisz to samo tylko inne składniki: pokrojony  czosnek, szczaw, pomidorki, jarmuż.Ja omlet wytrawny polałam odrobiną oliwy z chili.
 Omlety podawaj na ciepło.
:)




Komentarze

Popularne posty