Marakuja



Marakuja - owoc pochodzi z Brazylii. Sam owoc zjada się na surowo , po przekrojeniu widzimy maleńkie ziarenka i  galaretowata masę koloru pomarańczowego. Smak kwaśny o pięknym zapachu.
Łacińska nazwa   Passiflora edulis  -została nadana przez chrześcijańskich misjonarzy. Kwiaty marakui ( część)  przypominają  - gwoździe, młotek i koronę cierniową. Passio- cierpienie , flos- kwiat   - Passiflora. W Polsce zwana  męczennica.
Renia gdy dyła na Dominikanie - marakuję podawno z płynny miodem- pycha! Polecam.

Zawiera
1.Witaminy  A i C.B
2.Błonnik
3. Węglowodany i trochę tłuszczu......

Właściwości 
1. Wit.C. regeneruje tkanki, pobudza trawienie, wspomaga serce, wzmacnia kości, działanie antyrakowe
2.Wskazany przy alergiach, astmach, stanach zapalnych( jeden ze składników owoców blokuje działanie histaminy)
3.Wspomaga wzrok , usuwa wolne rodniki ( dzięki wysokiej zawartości  Wit. A)
4. Pobudza trawienie i wspomaga  leczenie dolegliwości  żołądkowych.....
5. Pomaga w zasypianiu.
więcej ciekawych informacji znajdziesz tutaj  HIPOKRATES






Kiszone buraki bez soli




Kiszone buraki dotychczas robiłam  inaczej tj. dodawałam  skórkę chleba razowego, sól, liść laurowy, czosnek, korzeń chrzanu ale od czasu jak znalazłam  przepis    tutaj .
 Muszę przyznać, że słyszałam o tym przepisie na buraki od  Ani ale wydawał mi się za prosty. Gdy ostatnio odwiedziła  mnie  Ania, przywiozła mi jabłka oraz  pachnące pigwy wspomniałam jej o burakach kiszonych.Uśmiechneła się i oznajmiła mi  " ano ci mowiłam że tak robię".

Potrzebujesz  tylko trzy składniki
1.przegotowana  woda
2. czosnek duża główka
3. buraki czerwone - ja lubię takie podłużne


Pyszne grilowane tofu.

Pyszne grilowane  tofu, nadaje się na kanapki, do sałatek oraz jako " kotlet"  do obiadu.
Teraz dostępne jest tofu , marynowane, wędzone,  z chili, z bazylią ,więc możemy kupić tofu już gotowe smakowo.

Składniki
*2 kostki naturalnego  tofu
Zalewa
*sok z połowy cytryny
* 1 łyż. mała miodu  lub inny słodzik
* 1 ząbek czosnku
* 2 łyżki sosu sojowego
* 1/2 szklanki wody
*1 łyżeczka  przyprawy warzywnej

Wykonanie
Tofu kroimy na pół i wzdłuż, otrzymujemy cztery kawałki oczywiście  z jednej kostki. Wszystkie kawałki dajemy do zalewy na ok. 1 godz. Układamy na elektrycznym grillu lub  urządzeniu do tostów, zapiekanek, ja robię to na patelni grillowej.
Zapiekamy aby  uzyskać  złoty kolor. Możemy użyć do zrobienia pysznej kanapki do szkoły, pracy, na wycieczkę.Tofu pokrojone w paski idealnie pasuje do sałatki.
Smacznego!


Batoniki z czekoladą i ze śliwką



BATONIKI Z CZEKOLADĄ GORZKĄ i Z PŁATKAMI CHABRÓW

 składniki
1. szklanka daktyli
2. mąka kokosowa
3. ekspandowana kasza jaglana
4.gorzka czekolada
Daktyle moczymy i miksujemy( jeżeli są miękkie -tylko miksujemy) bez wody, Dodajemy czekoladę gorzką połamana  na kawałki i ekspandowaną kasze jaglaną. Mieszamy i dodajemy tyle mąki kokosowej aby uzyskać gęstą masę  jak ciasto. Wałkujemy   kształt prostokąta, aby masa się nie kleiła przekładamy papierem do pieczenia.Sypiemy płatkami chabrów lub płatkami migdałowymi.Wałkujemy i kroimy na prostokąty  lub kwadraty.
Batoniki nie mogą być za cienkie , będą się łamać.
Wkładamy do lodówki aby stężały. Takie batoniki możemy zawinąć w papier i będzie wspaniała przekąska do pracy lub szkoły.

BATONIKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ I PŁATKAMI RÓŻY

 Składniki
1.szklanka daktyli
2. mąka migdałowa
3.ekspandowany amarantus
4.śliwka suszona pokrojona
5. 4 łyż. ucieranych płatków róży
Czynności wykonujemy jak wyżej. Zamiast płatków chabrów  dodajemy płatki róży.
Batoników wychodzi sporo u mnie ok. 20 szt.  takie batoniki  można przechowywać w lodówce , dłuższy czas. Nie wiem dokładnie jak długo, gdyż szybko znikają.
Smacznego:)












Pieprz z papai


Pieprz z papai - prawdę mówiąc rzadko kupuje ten owoc ze wzg. na wysoką cenę. Ale gdy nadarza się okazja czemu nie. Nasionka - ziarenka  zawsze wyrzucałam , ale syn ostatnio mi powiedziała ,ze suszy  nasionka i mieli  w razie potrzeby. Używa tak jak pieprz czarny.
Smak ziaren surowych jest bardzo ostry lekko chrzanowy, po wysuszeniu nieco mniej.
Uważam za świetną alternatywę  dla tych, którzy nie używają pieprzu. "Pieprz "z papai polecam, nie wiadomo co kryją jeszcze dobrego w sobie te maleńkie ziarenka.





Longan - tajemniczy owoc azjatycki



Longan  (smocze oko) owoc, który jadłam po raz pierwszy. Smakował inaczej, tzn. tak jak smakować powinien  longan  ha. ha.... Owoc wyglądem troszeczkę przypomina liczi, a smak  trudno określić, pierwsze skojarzenie jak czekoladki z likierem......

Właściwości

Miąż jest cennym  żródłem Wit.C,składnikow mineralnych. Pozytywnie wpływa na system immunologiczny, poprawia wzrok, spowalnia procesy starzenia, przyczynia się do szybszego gojenia ran.
W kuchni  stosowany jest jako dodatek do zup, sałatek, przekąsek, deserów.
Ja kupiłam w markecie za 5,90 zł./250g
Polecam, uwielbiam nowe smaki i jeszcze owoce, które sa pełne zdrowia.
Smacznego!

żródło -http://kuchnia-azjatycka.wieszjak.polki.pl

Niebezpieczne dodatki do żywności.

Paula Majewska  przedstawiła wykład " niebezpieczne  dodatki do   żywności". Jest pasjonatką zdrowego stylu życia a także dietetyczką.  Wykład przedstawiła w dostępny sposób, podając wiele ciekawych przykładów z życia codziennego. Nie zanudzała słuchaczy nie potrzebnymi danymi i chemicznymi wzorami, gdzie często nie wiadomo  o co chodzi.Wykład przeprowadziła przedstawiając najnowsze badania naukowe. Na koniec każdy uczestnik otrzymał  tabelkę z niebezpiecznymi   substancjami zawartymi  w żywności. Bardzo dziękujemy Paula za wspaniały wykład.  Wykład nie był nagrywany we Wrocławiu ,korzystam  grzecznościowo z nagrania
bloga ( Sięgnij  po zdrowie)

Wykład obejrzysz " Niebezpieczne dodatki do żywności"




Wrocław - warsztaty oraz wykład

Oj! działo się działo. W maleńkiej kuchni  7 osób we Wrocławiu, gotowało, cięło, smażyło, miksowało,doprawiało aby wszystko smakowało i wyglądało pięknie. Dziękuję! Spisaliście się na medal.Nikt się nie obijał i widać było ogromne zaangażowanie. Było wspaniale, dwie godziny minęło jak pstryknięcie palcami.
A poniżej kilka fotek, dziękujemy za zdjęcia A.M



 Asia wyskrobuje jogurt owsiany  z jagodami do ostatniej kropelki.......


Jogurt owsiany naturalny


 Linda miksuje daktyle, składnik potrzebny na batoniki

 Mąż Małgosi wykonał najcięższą pracę, miksował fasolę  ręcznym mikserem a my tylko doprawiamy....... czego tu jeszcze brakuje?

 Dziewczyny połączyły gotowanie  z kosmetyką,  skórki z awokado  wspaniale nawilżają skórę zarówno twarzy jak i rąk.

 Asia robi majonez z ziemniaka, który smakował wszystkim - był pyszny i smakował wybornie  z plackam z ciecierzycyi( socca)

 Czas zrobić batoniki orzechowo- daktylowe........


 Mąż Małgosi znowu dzielnie miksuje, zrobił krem czekoladowy z awokado. Był rewelacyjny......





 Dziewczyny niestrudzone, mielily, mieszały, walkowały, smażyły, same pyszności.

 Placek z ciecierzycy.....


 Smalec z fasoli..... pyszny


Jogurt owsiany z jagodami i nasionkami chia

Placuszki  z kaszy jaglanej i z ziarnami słonecznika

Batoniki orzechowo- daktylowe w mące migdałowej


Sałatka z kwiatami bratków, chabrów, róży............. kolorowa. Pychotka.


Grilowane  wędzone tofu,  - nikt się nie oparł. Szybko znikneło!
Na koniec był czas na degustację, oceny. Najbardziej smakowal jogurt, krem  z awokado czekoladowy  i smalec z fasoli.
Dziękuję całej grupie gotującej z pasją, drodzy za wspaniałą atmosferę, pracę i humor.
*****************************************************************
Wykład, który odbył się  o godz. 17 00  P.  Majewskiej   w następnym poście.

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...