Fantastyczne danie obiadowe w dwóch odsłonach



Przepis  ten specjalnie zrobiłam  aby puree z topinambura jeszcze bardziej smakowało. Do ziemniaków i ryżu mi nie pasowało puree ale  pierogi tak. Eureka!
Te pierogi są pyszne wrecz fantastyczne, docenią to smakosze . Jest to przepis na farsz  mój własny.


    Pierwsza propozycja      
   Przepis na pierogi
1. kostka tofu naturalnego( 200g)
2.garść orzechów włoskich
3.kurkuma
4.sos sojowy
5.1łyż. oliwy

WYKONANIE
Tofu zmiksować z oliwą, sosem sojowym i kurkumą, dodać posiekane  orzechy włoskie. Wszystko wymieszać dokładnie i farsz do pierogów mamy gotowy.
Ciasto na pierogi robię " na oko", Mąkę  wsypuję ok. 2 szkl. + 1 łyż .oliwy+ odrobina soli  i dolewam stopniowo bardzo ciepłą wodę Ciasto ma być elastyczne nie twarde!
Wałkuje placki i wykrawam małym kieliszkiem, zlepiam  jak pierogi. Pierogi mają być małe na jeden kęs. Mi wyszło z tej proporcji około 20 pierogów.
Pierogi podałam z puree z topinambura posypane dużą ilością szczypiorku. Uważam że ta wersja jest idealna , smaki się wzajemnie uzupełniają.
Puree z topinambura  tutaj 

 Druga propozycja
Barszcz  z kiszonych buraków
1.2 szkl. soku z kiszonych burków
2.2 szkl. bulionu  z warzyw
3. odrobina pieprzu
4.1 łyż,. oliwy
5.odrobina  majeranku

Wykonanie
Do gorącego bulionu dodać sok  z buraków kiszonych i doprawić do smaku.
Gorący barszczyk podajemy z pierogami i posypujemy szczypiorkiem. Kto lubi może dodać  odrobinę śmietany.
Kiszone buraki-  buraki obieramy ( u mnie 1kg podłużne) kroimy na kawałki, 1 główkę czosnku dużą
obrać i też pokroić ( na pół). Wkładamy do słoja i zalewamy przegotowaną wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 tydzień. Jest to podstawowy przepis .
Mi smakują obydwie wersje. Pycha.
Smacznego:)



Topinambur




Topinambur
Bulwy topinambura  najbardziej cenione są przez cukrzyków, gdyż zawierają nie skrobię ale 18% inuliny.Inulina - przekształca się we fruktozę( cukier prosty) dobrze tolerowany przez cukrzyków.
Są  wykorzystywanym surowcem  do produkcji leków.
Zawierają potas,żelazo, tiaminę, nie zawiera tłuszczu i  cholesterolu.
Zapachem przypomina  mi osobiście  słonecznik.
Więcej  wiadomości tutaj
Warto  kupić nawet tylko, żeby spróbować . Osobiście najbardziej smakuje  mi wersja puree.
1 kg. bulw topinambura kosztuje- 8 zł.

Składniki na puree z topinambura (ok.4 zł)
*30 dkg. bulw topinambura
*1 łyż. masła
*sok  z cytryny
*sól do smaku
Bulwy topinambura myjemy i gotujemy ok. 10-15 min. w zależności od wielkości bulw.Ugotowane bulwy  obieramy, dodajemy  masło, sok z cytryny( 1/2 łyż) i sól do smaku - miksujemy.
Ja podałam z grilowanym tofu i pieczonym ziemniakiem.
Smacznego!


Jesienne parapety



Na dworze coraz chłodniej, każdy z nas robi porządki na balkonach, ogródkach. Ja jak co roku przenoszę do domu  skrzynki i donice z ziołami  oraz truskawki w donicy, żeby nacieszyć się jak najdłużej owocami. Pietruszkę dostałam od Ani z jej ogrodu, niech rośnie na parapecie przyda się do zup i sałatek, Truskawki wciąż kwitną i żal mi było je zostawić na balkonie,  mam świeże truskawki i dużo radości. Zioła przesadziłam i dosadzam jeszcze do dużej donicy, przydadzą się na pewno.Przez całą zimę wysiewam koper i rzodkiewkę na świeże listki. Są pysznym dodatkiem na kanapki i do sałatek. A Wy drodzy jakie macie pomysły na zatrzymanie lata ?





POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...