Woda owsiana - cud natury

Ziarno owsa- owies jest wśród wszystkich zbóż najbogatszym w składniki pokarmowe.Zawiera2x więcej tłuszczu niż pszenica a także białka i węglowodanów.Jest bardzo bogaty w fosfor,żelazo(4,72mg/100g) oraz witaminę B1.
Owies zawiera znaczna ilość łatwo przyswajanych białek( 16,9 %) Białka te dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów( egzogennych) ale nie w optymalnej  proporcji.Owies zawiera mało lizyny i treoniny. podczas gdy metioniny ma w nadmiarze. Natomiast jarzyny strączkowe( ciecierzyca,soczewica i fasola mają dużo lizyny i treoniny, ale brakuje im metioniny. Prościej mówiąc łączymy  zboża +rośliny strączkowe= otrzymujemy wszystkie aminokwasy  niezbędne do budowy białek.
 np.kotlet z fasoli + owies gotowany( kasza)
Połączenie zbóż  z jarzynami strączkowymi jest bardzo wskazane.

Woda owsiana ma stabilizujący i ożywiający wpływ na układ nerwowy. Jest szczególnie zalecana w przypadkach nerwicy i nadciśnienia tętniczego. Jest łatwa  do przygotowania i może być regularnie spożywana jako napój między posiłkami.

Woda owsiana
* 2 duże łyżki owsa  namoczyć, gotować w 1 litrze wody  ok. 5 minut.Zostawić płyn do wyklarowania.Płyn można osłodzić miodem.
* Owies,który mi pozostał ugotowałam, na patelni usmażyłam na oleju 2 cebule( pokrojone w kostkę) oraz kostkę naturalnego tofu. Doprawiłam do smaku pieprzem ,solą i suszonymi pomidorami orz jedna kostka bulionu (organik - możesz dodać przyprawę warzywną)
Wyszło pyszne danie ja dodałam jeszcze kapustę młodą gotowaną i duzo koperku,mniam.....
Smacznego!



żródło- wspaniała ksiażka" Lecznicza  żywność" dr med.D.PAMPLONA ROGER

Wiśnie i wisienki


Wiśnie, to najbardziej popularny owoc  za czasów moich rodziców.Drzewa wiśni rosły wszędzie, w polach,  przy drogach i w ogrodach to obowiązkowo.Chodziliśmy całą rodziną z wiadrami zrywać wiśnie. Mama robiła kompoty, dżemy i oczywiście na Wigilię  i latem gotowała zupę wiśniową.
 A Wy moi  drodzy blogowicze  jakie macie wspomnienia z dawnych lat?
Ja mrożę wiśnie tzn, myję wiśnie, osuszam i wkładam do foliowych torebek. Moja córka uwielbia jeść mrożone wiśnie, więc niedługo przyjedzie i pierwsze wiśnie już zamrożone dla niej.
Uwielbiam kompot z wiśni, więc już stoi  cały dzbanek na stole. Pycha!
Na obiad proponuję zupę wiśniową.

Składniki
Porcje na 4 osoby- koszt ok.4zł
* 3szkl. wiśni z pestkami
* 1,2 szkl. u mnie śmietana sojowa
* 1,5 l wody
* cukier do smaku
* szczypta soli
* 3-4 suszone śliwki
*1 szkl. makaronu
Wykonanie
Zagotować wodę , wrzucić wiśnie i ugotować do miękkości( ok. 10 min.)  dodać pokrojone w paski śliwki. Do kubeczka wlać trochę zupy, dolać śmietanę, 1 łyżeczkę  mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.Płyn wlać w całości do zupy i zagotować  mieszając. 
Zupę wiśniową dosłodzić do smaku  oraz dodać szczyptę soli do smaku.
Podawać z ugotowanym makaronem (np. kolanka, rurki)
Smacznego!




     W wiśniowym sadzie 2015

Sero- makowiec wegański


Najsmaczniejszy, najlepszy, bez ciasta, nie za słodki  sero-makowiec jaki dotychczas jadłam (Przepis Beatki  z Wrocławia). Należy jej się super pochwała.Jadłam ten sero- makowiec  na ostatnim spotkaniu zajęć zdrowego  gotowania we Wrocławiu. Były tam różne potrawy ale ta zdominowała wszystkie.
SKŁADNIKI
masa makowa
* 1 szkl. maku zmielonego
* 1 szkl. mleka roślinnego
* szczypta soli
* 1 łyż. wanilii
* 1 łyż. agaru
* 4 łyżki cukru brązowego( możesz zastąpić innym słodzikiem)
*3/4 ugotowanej kaszy jaglanej

masa serowa
* 1/2 szkl.migdałów lub nerkowców namoczonych
* 2 łyżki soku z cytryny
* szczypta soli
* 3/4 łyż. cukru brązowego (lub inny słodzik np. syrop)
* 1 szkl. mleka roślinnego
*  1 łyżeczka agaru

Masa makowa :    mleko zagotować z agarem i następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Masa serowa :      mleko roślinne i agar zagotować i następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksować na krem.
W malej tortownicy  lub innej formie ułożyć masę makową  a na niej serową masę , wszystko dokładnie schłodzone.
RADY- dodajemy łyżkę agaru , mała łyżeczka  to za za mało , u mnie jest właśnie zbyt kremowy.
Forma najlepsza  taka, z której możemy usunąć boki- obręcz .

Smacznego!



Pokrzywa i żurawina czyli napój na upalne dni


Napój smakuje wybornie z kostkami lodu, ugasi pragnienie ale także wzmocni nasz organizm.Mamy lato, więc wysokie temperatury to normalna sprawa.Ale każdy z nas marzy o cudownym, zdrowym, orzeźwiającym napoju gdy wraca do domu a na zewnątrz jest 35 stopni a może i więcej na świdnickich ulicach.

Potrzebujemy :
 garść suszonej  pokrzywy( możesz wcześniej zaparzyć) + 1,5l wody+ 1/4 szkl soku żurawinowego   ( nie masz- daj sok z cytryny)+ syrop klonowy ok.6 dużych łyżek. Oczywiście dużo kostek lodu.
Druga opcja- wszystko do blendera i zmiksować.
Pyszne , zdrowe i chłodzące
Smacznego!


Krakersy bez glutenu




Dzisiaj zrobiłam  krakersy  bez jaj, glutenu, cukru, mąki . Przepis znalazłam na TUTAJ.  Ten przepis najbardziej mi odpowiadał łatwością i ciekawymi składnikami. Wyszły smaczne, dodałam  nieco inne składniki inaczej mówiąc wzbogaciłam  składnikami dodatkowymi, jak sugerowała autorka.
Składniki
          1/2 szkl. kaszy gryczanej białej przepłukanej na sicie( surowa)
          3/4 szkl słonecznika
          2 łyż.oliwy
          2 łyż. zmielonego siemienia lnianego
          1/2 szkl. pokrojonej cebuli
          1 szklanka soku z warzyw lub wody
          1 szklanka warzyw tartych lub miąższu pozostałego  z wyciskarki
          oregano, tymianek ,bazylia- ok.1 płaska łyżeczka każdego.
          1 papryka ( u mnie bez skórki)
          3/4 łyż. soli himalajskiej

Dodatkowo dodałam - czosnek niedźwiedzi liście oraz 1/2 szkl. sezamu białego.
Wszystkie składniki oprócz sezamu zmiksowałam oprócz sezamu. Dolałam dodatkowo  ok. 1/2 szkl soku warzywnego gdyż mój mikser nie dal rady zmiksować. Wszystko zostawiłam na okolo 30minut aby napęczniało.
Masę podzieliłam na dwie części  i umieściłam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i lekko natłuszczonych. Piekłam około 15 min.  w nagrzanym piekarniku  w 180 stopni C.
 Potem dosuszyłam  ok. 15 min. w 50 stopni C.- lubię chrupiące.
Zwinęłam szczelnie  papierem do pieczenia i umieściłam w puszce.
Gdy były jeszcze ciepłe pokroiłam  na małe prostokąty. Możecie  pokroić na trójkąty  czy  kwadraty.
 Składniki i przyprawy możecie zmieniać wg. swojego gustu .
Smacznego!






POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...