Podagrycznik na ciepło i do sałatki




Podagrycznik pospolity - rośnie wszędzie, działki skwery, trawniki, łąki, lasy, łatwiej można by napisać gdzie nie rośnie? Jest rośliną łatwo rozpoznawaną i jadalną kryjącą w sobie mnóstwo  składników odżywczychi leczniczych.
Zawiera
1.flonowwoidy
2.związki kumarynowe
3.kwasy chlorogenowy i kawowy
3.Wit.C ( 60mg/100g) czyli dukrotnie więcej niz np. jarmuż
4.żelazo,bor,tytan,miedź,wapń, potas mangan

Działanie  -moczopędne, odtruwające, regenerujące, przeciwreumatyczne . przeciwnowotworowe,. Pijąc z niego sok  odkwaszasz organizm - kuracja ok. tygodnia  1 szkl. soku.
Z tej rośliny możemy zrobić na ciepło  " szpinak" lub listki dodać do surówki.
Listki możemy jeść na surowo, dodając do sałatek, na kanapki  oraz robić z nich sok.
 Na ciepło  "szpinakowa wersja.
SKŁADNIKI
* 2 duże garście młodych listków podagrycznika
* 1 szkl.bulionu
*1 ząbek czosnku
*sól  i pieprz do smaku
* 1 łyż. oliwy
Liście wrzucić na patelnie i dolać bulion, dusić do miękkości  i odparowania 3/4 bulionu.
Doprawić do smaku.

PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI



Rzodkiewka posiada piękne zielone liście, korzonki czerwone lub lub czerwono białe. Kształty też rożne, chrupiemy ją przez cały rok zwłaszcza wiosną. Rzodkiewka jest skarbnicą witamin ,minerałów zwłaszcza liście, które kilkakrotnie przewyższają  wartości lecznicze od korzeni.
ZAWIERAJĄ
Wit.C,żelazo,wapń i fosfor.Liście zawierają  glukozynolatów 45 razy więcej niż korzeń.Badania skupiły się na korzeniu  a nie na liściach , więc bardziej przyjrzano się brokułom niż właśnie liściom rzodkiewki ,które działają antyrakowe.
Rzodkiewki znane były starożytnym Grekom i Egipcjanom  stosowali ją na poprawne pamięci, wzroku, trawienia i intelektu. Zawierają dużo siarki - wzmocnią nam włosy i paznokci.
Zawiera 16 kcal -100g
Teraz są  najsmaczniejsze, korzystajmy z cudownych właściwości liści rzodkiewki

PRZEPIS NA PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI
* 2 duże garście liści rzodkiewki
* 1/4 szkl.oliwy lub oleju
* 1 szklanka zmielonego słonecznika( wcześniej uprażony)
* sol i pieprz do smaku
* malutki ząbek czosnku
Zmiksuj  liście rzodkiewki z olejem,  wlej zmiksowane do miseczki i dodaj resztę składników. Dopraw solą i pieprzem, jeżeli lubisz dodaj czosnek. Dokładnie wymieszaj.
Używam do ryżu, makaronu, na kanapki.
SMACZNEGO!




POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...