Karmelowa herbatka z bzu (lilaka)



Przepis  i opis znalazłam na blogu u Herbinez TUTAJ. Bez kwitnie wszędzie, jest piękny , pachnący wręcz upajający. Szkoda,ze nie można zatrzymać na dłużej tego piękna i zapachu.Więc zróbmy herbatkę karmelową z lilaka to też jest jakaś pociecha.
SKŁADNIKI -potrzebujemy tylko kwiatów dowolnego koloru lilaka( u mnie niebieski- fioletowy). Zrywamy same kwiaty bez liści i zamykamy szczelnie w słoiku, aż kwiaty uzyskają biały kolor w temperaturze 35  stopni C będzie to trwało 12 godz. a tylko 2 godziny w temperaturze 45 stopni C. następnie wysypujemy na tacę i suszymy. Po wyjęciu ze słoika kwiaty zrobią się brązowe i własnie takie suszymy.

HERBATKA  -1 płaska łyżeczka do herbaty na filiżankę, ma posmak karmelu i nie ma goryczki. 

WŁAŚCIWOŚCI
1.nie zawiera teiny, 
2.reperuje wątrobę- zawiera syringinę aktywny  składnik biochemiczny
3.poprawia trawienie
4. relaksuje
Wskazany- po kuracji antybiotykami, przy chorobach skórnych, paleniu tytoniu, ogólnie rzecz biorąc dla wszystkich , którzy mają problemy z wątrobą.
Piłam herbatkę , ja osobiście nie wyczuwam smaku karmelu, może za mało dałam suszonego lilaka, kolor cudnie karmelowy, goryczki brak ale najważniejsze,że działa cudownie na wątrobę. 
Smacznego dla wątroby!










Ziarenka na zapas



Ja bardzo lubię dodawać prażone ziarenka do sałatek ale nie zawsze mam czas aby przygotować.
Więc dzisiaj  gdy miałam więcej  czasu  przygotowałam więcej prażonych  ziarenek.

SKŁADNIKI
*  ziarna słonecznika
*  sezam biały
*  pistacje
*  dynia
*  orzeszki piniowe
*1/2łyż. kurkumy

WYKONANIE
Wszystkie ziarna wrzucamy na gorącą , suchą patelnie .Prażymy i mieszamy aby nie  przypalić,mamy uzyskać złoty kolor. Zdejmujemy patelnię z ognia i wrzucamy kurkumę, dokładnie mieszamy.
Po wystudzeniu  przekładamy do słoika.Skład ziaren można zmieniać dodać np, siemie lniane.






























Rdestowiec japoński- cudowne liście na wiele chorób



Rdestowiec japoński- cudowne krzaki, u nas nie doceniane wręcz tępione gdyż jest bardzo plenne.Działkowicze zachwycają się jego pięknymi liścimi i ogólnie wyglądem, ale gdy zaczyna się bardzo i szybko rozrastać, wyrzucają go poza działki. Ciekawa historia  jest z moimi znajomymi, ,którzy posiadają taką roślinę w swoim ogrodzie. Pewnego razu  w pobliżu ogrodu przechodzili  ludzie i zobaczyli jak moi znajomi zgarniają liście i wyrzucają do kompostownika. Opowiedzieli jak wspaniała, to jest roślina i od tego czasu suszą liście i piją z rdestowca japońskiego herbatę.

WŁAŚCIWOŚCI
Surowcem są kłącza- wykopywane jesienią ale liście także posiadają  wiele leczniczych właściwości. U nas roślina mało znana, właściwie  nic nie  można znaleźć  o właściwościach leczniczych liści. 
Wiec podzielę się tylko przekazem ustnym  od moich znajomych, 
Liście zbieram przed kwitnięciem i suszyć w ciemnym miejscu lub w piekarniku  do 50 stopni C.
1.Hamuje rozwój grzybów i bakterii chorobotwórczych,wolnych rodników
2.Zawiera selen, mangan,cynk,żelazo,miedź,selen,
3.Wzmacnia serce, wątrobę,nerki
4. Polecany przy chorobach skórnych np. łuszczyca
5.Menopauza,Canndia i ..............choroby nowotworowe.........
Wymieniłam tylko nieliczne  choroby jest ich o wiele więcej gdzie ta roślina wspomaga leczenie.
Ja wybieram się w wolnej chwili aby zerwać liście i ususzyć. Będę piła z nich herbatkę , dorzucę zawsze kilka liści do innych ziołowych herbat.
Pamiętajmy ,że każde zioła musimy pić z umiarem a jeżeli stosujemy leczniczo, robimy przerwy  w kuracjach. Warto doczytać wiadomości  w dostępnych źródłach lub z konsultować  z lekarzem. W Świdnicy   rdestowiec  j. jest wszędzie zwłaszcza nad rzekami, niszczy inne rośliny  i w ten sposób dominuje.
Może ktoś z blogowiczów ma jakieś złe lub dobre doświadczenia , podzielicie się w postach,
























                                                                         

Zielone smoothie - naturalne i pyszne witaminy w szklance



Zielone smoothie- gęste i pyszne w 5 minut do zrobienia. Bomba witaminowa,która nas wzmocni.Ja piję rano i popołudniu, zauważyłam ,że mam więcej energii. Wiosna to cudowna pora roku, mamy tyle zieleni,  pięknych kwiatów, słońca, którego wyczekujemy  całą zimę. Więc moi drodzy do roboty!

SKŁADNIKI

*1/2 l wody
*2 banany
*1 jabłko ze skórką
*duży pęczek pietruszki
WYKONANIE

Pietruszkę i jabłko umyć, banan- obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki - jabłko ze skórką i banan. Wszystkie składniki  dokładnie zmiksować. Pijemy od razu po wykonaniu  lub lekko schłodzone.



Sałatka z dzikich roślin i kwiatów



Taka sałatka zadowoli  oczy i podniebienie smakoszy. Jest cudnie kolorowa i nadzwyczaj zdrowa.

SKŁADNIKI
* 1 pomidor
* 5-6 listków mlecza
* 5  listków pokrzyw y( wcześniej  sparzonej gorącą wodą)
* kilka listków fiołka
* kwiaty mlecza
* kwiaty fiołka
* 2 -3 liście czosnku niedźwiedziego
* gałązka koperku( malutka)
Wszystkie rośliny dokładnie umyć, pokroić, delikatnie wymieszać z sosem winegret.

SOS WINEGRET
Sok z połowy z cytryny + 2 duże łyż. wody + oliwa 2 łyż + pieprz i sól.Dokładnie wymieszać aż do spienienia- ja to robię w słoiku typu twist.
                                                        Smacznego!

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy



Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwycać się cudem  natury.
Przepis  jest mamy Danusi ,która liczy sobie 92 lata, jest sprawna fizycznie i psychicznie.  Właśnie ona przygotowała taką cudowna potrawę, jej mama tak robiła,babcia........  i  prababcia........
Rwiemy tylko listki pokrzywy  lub młode górne pędy.  Należy ja dokładnie umyć i przebrać z zanieczyszeń np. trawy...
Składniki
* 6 dużych garści pokrzyw 
* 5 ząbków czosnku
*2 jajka( można pominąć)
*2 łyżki oleju
*2 łyżki mąki pszennej uprażonej na patelni na złoty kolor
*ok. 1 szkl. wody z pokrzyw
* sól, pieprz ziołowy, kostka lub przyprawa warzywna( bez glutamianu s. )
WYKONANIE
Zagotować wodę  w garnku  ok. 2 litrów i wrzucić  pokrzywę ( wcześniej umytą), gotować ok. 2 min. Osączyć na sitku( wodę zostawić), pokrzywę drobno pokroić na desce.
Na patelnię gorącą wlać olej i smażyć czosnek pokrojony  w plastry-2 min. dorzucić pokrzywę i dusić ok. 5 min dolewając wody z pokrzywy  w miarę potrzeby. Następnie dodać dwa wiejskie jajka , rozmieszać i wsypać mąkę, dolać wodę z pokrzywy ok.1/2  szklanki zagotować. Ja dałam mąkę gryczaną. Doprawić do smaku, ja dodałam jeszcze pęczek czosnku niedźwiedziego ,pokrojony w paseczki. Dekoracja- bratki polne i prażony słonecznik.
Pokrzywiankę podaję na śniadanie z chlebem  wieloziarnistym lub do obiadu.
Wodę, która została z pokrzyw  wykorzystałam do podlewania kwiatów, a poprzednim razem do płukania włosów.
Smacznego!











POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...