Forysycja cudowne kwiaty



Nigdy bym nie zjadła kwiatów forsycji, bałabym  się, że się otruję .
Kwiaty forsycji wiosną były  u mnie w domu zawsze  w wazonie, a teraz je zjadam jak koza ha,ha.....ale człowiek całe życie się uczy. Na blogu,   HERBINESS znajdziesz, wspaniałe porady o ziołach, chwastach itp. Pisałam  już, że to  cudny blog, gdzie Herbiness pokazuje, proponuje  i uczy.

Właściwości kwiatów, łodyg,kory forsycji
1.zawierają wit.C i rutynę
2.kora- zawiera syringinę- regeneracja wątroby. Syringina  rozpuszcza się w wodzie( forysycja)

Przepis na herbatkę- patyki  ok. 20 cm  z kwiatami i pączkami, ,połam na mniejsze kawałki i gotuj 3 min. odcedź i gotowe.
Można zasuszyć , kwiaty, gałązki i korę.Kwiatami dekorujemy desery, sałatki  u mnie sernik na zimno.
Moi  drodzy szukajmy forsycji i róbmy zapasy, bardzo szybko przekwita.
 Pachnących zbiorów!


Tamaryndowiec indyjski



Będąc na zakupach  w markecie, zobaczyłam na tacy owoce tamardyowca indyjskiego. Są to strąki o brunatnym kolorze, przypominają strąki fasoli. Mi bardziej przypominają wyglądem fistaszki- orzechy ziemne  w skorupce.
Dobre źródło glukozy i fruktozy,pektyn, zawierają   także wiele składników mineralnych.
Aromatyczne owoce o słodkim i delikatnym  zapachu .Zawierają sporo skorupki i błyszczących pestek z których robi się biżuterię. Do zjedzenia samego owocu zostaje tyle "co kot napłakał" ale  warto poznawać nowości.
Smaczna przekąska.



Serniczek z tofu czekoladowy


Łatwy do z robienia, serniczek z tofu z brzoskwiniami i galaretką agarową. Spód zrobiłam z orzechów, płatków owsianych i orzechów nerkowca.Inspiracje wypieku zaczerpnęłam ze Znaków czasu.

Składniki na spód sernika
*garść orzechów np. nerkowców
*garść płatków jęczmiennych
*garść namoczonych daktyli
Wszystko grubo zmiksować, gdy jest za gęste dolać odrobinę wody. Wyłożyć dno formy  papierem do pieczenia i wykleić uzyskaną masą.

Składniki na masę
*  3 kostki naturalnego tofu (540 g)
* 1/2 szkl. mleka sojowego
* 2 budynie bez cukru
*1 puszka brzoskwiń
*1/4 szkl .soku z cytryny
* cukier  palmowy ok. 4 łyżki
*1/4 oleju kokosowego
* 1/2 szkl. wiśnie suszone lub rodzynki
* 3 łyżki duże kakao organic

WYKONANIE
Tofu miksujemy z mlekiem sojowym, następnie dodajemy cukier,sok z cytryny budyń i olej i wszystko razem miksujemy.Na koniec dodajemy wiśnie suszone. Wszystko mieszamy.
Masę z tofu  wylewamy na przygotowany spód.Pieczemy ok. 30 -45 minut w 180 stopni C.
U mnie forma miała 25cm a wysokość 5 cm.
Po wyjęciu i wystudzeniu  ułożyłam brzoskwinie z puszki i zalałam gotową galaretką z agarem.
Po wystudzeniu kroić na małe  lub duże trójkąty w zależności od apetytu  ha,ha....
Serniczek z tofu jest pyszny można zajadać bez wyrzutów sumienia.
Smacznego!

Przepis na tofusernik orginał znajdziesz w marcowym miesięczniku  Znaki czasu - I Lewosińskiej.






Pasta chrzanowa

Pyszna pasta na chleb lub dodatek do kotletów, jajek, pasztetów ......
Przepis Marzenki- która zrobiła pokazała i dała mi przepis.
Składniki
* 6 ugotowanych jaj
*1 laska chrzanu ok.20 cm
*sok z polowy cytryny
*sól do smaku
*100 ml słodkiej śmietany( ja dałam  50 ml)
Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w kostkę małą( u mnie żółtka i białka tarte na najdrobniejszych oczkach tarki. Chrzan zetrzeć na tarce( najgorsze wyzwanie, płakałam jak" bóbr".
Do chrzanu utartego dodać sok z cytryny, następnie utarte żółtka i białka, dosolić do smaku.
Jest ostre ale pyszne .Przechowywać do tygodnia w lodówce szczelnie zamknięte.

Smacznego!

Żurek z białą kielabasą


Żurek z białą kiełbasą wegańską.
Żurek - kupuję w piekarni jest troszeczkę inny niż ten z butelki, bardziej jak domowy zakwas.
*2 litry wody
*1 marchewka  lub dwie małe
*4-5  ziemniaki
*ziele angielskie( 4sztk), listki laurowe(2 sztk),
*majeranek 1 łyżka( do smaku)
*2 ząbki czosnku
*sól do smaku
* 2 kostki bulionu organik
*śmietana( u mnie słodka 1/4 szkl( możesz pominąć lub dodać sojową)
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach- wszystko gotować do miękkości razem z kostkami bulionu, następnie wlać żurek, nie wlewać od razu wszystkiego, żeby nie był za kwaśny  u mnie ( 1 i 1/2 szkl). Wlewać żur stopniowo cały czas mieszając, dodać przyprawy, czosnek  i śmietanę. Spróbować czy nam smakuje i ewentualnie jeszcze doprawić.
Kiełbaski kroję na talarki i podsmażam, są wtedy pełne aromatu. żurek gotowy  podam go w chlebku.
  Smacznego!







POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...