Wycieczka po chwasty

Piękna pogoda, słońce świeci ale temperatura mogłaby być troszkę wyższa.No cóż jest zimna wiosna ale roślinom to nie przeszkadza , wyciągają swoje główki do słońca.
Więc jakie łupy udało mi się zdobyć? oczywiście pokrzywa - piękna i młoda , kilka kwiatów fiołków  mlecza niestety nie znalazłam zwłaszcza ,że to mój ulubiony chwast.Po drodze przeżułam kilka pączków- lipy i buczyny.Na mniszka wybiorę się do znajomej do ogrodu na wsi.Czosnek niedźwiedzi - liście dostałam od Pani  Basi  z działki.A te malutkie białe- to kłącza rdestu japońskiego, jeszcze za małe trzeba poczekać.
Co z tym zrobię
Pokrzywa- będzie do jajecznicy oraz koktajlu- soku  a fiolki myślę czy zjeść je od razu? nie - dodam  jutro do sałatki będzie wyglądać słodko i uroczo oczywiście razem z listkami czosnku.
Mniam.....

Sok z pokrzywy, selera i jabłka
składniki na 2 szklanki


* 1/2 opakowania selera naciowego
*  bardzo duża garść umytych dokładnie pokrzyw
* 3 duże  jabłka
Wszystkie składniki wrzucić do wyciskarki lub sokowirówki, otrzymany sok przelać do szklanek i pic od razu lub lekko schłodzony.
Pycha!

Niezwykłe frytki

Cała rodzinka w komplecie, wiec dużo gotowania. Jeden posiłek to obiado- kolacja, który przygotowały moje córki.Frytki z piekarnika , sos jogurtowy i pyszna sałatka ze świeżych warzyw.



FRYTKI Z PIEKARNIKA
Składniki
*ziemniaki słodkie( bataty) 1kg
*seler duży
*pietruszka kilka sztk.
*ziemniaki zwykłe 1/2 kg.
*marchewka 1/2 kg
*przyprawy- ,papryka słodka i ostra, bazylia, suszona pietruszka i koperek,sól himalajska, czosnek 2-3 ząbki, zioła prowansalskie  lub inne ulubione + olej  1/2 szkl. = wszystkie składniki wymieszać
Warzywa obrać i pokroić w  długie paski ( grube frytki) wymieszać mieszanką ziołowo - oliwną.
Piec aż wszystko będzie miękkie, kto lubi bardziej chrupiące trzyma dłużej w piekarniku.
 U nas wyszło dwie duże blachy na 10 osób.
Sos jogurtowy
* 1 jogurt
*kilka rzodkiewek
*ogórek
* koperek
*szczypiorek
Wykonanie- ogórek i rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach, resztę drobno pokroić wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem ziołowym.

Sałatka ze świeżych warzyw
Warzywa pomidory, sałata masłowa, papryka, oliwki, ogórek kiszony, rukola+ sos winegret
Pomidory  i paprykę obrać ze skórki ,pokroić w kosteczkę inne warzywa porwać na małe kawałki  dodać sos i gotowe
Podawać gdy frytki są gorące.
Smacznego!

  




            U mnie w Świdnicy wiosna, dla poprawy  nastroju kilka fotek
             życzę Wszystkim samych słonecznych i radosnych dni, buziaki!                                                  

Relacja ze Szkoły Zdrowego Gotowania Wrocław

Właściwie to relacja z dwóch spotkań  w styczniu  ( na temat zboża) oraz luty ( mit białkowy). Jak ten czas leci już marzec i znowu spotkanie  15 marca we Wrocławiu temat (Cukier biały - dlaczego nie?)
Pierwsze spotkanie było na temat zboża, moja rola pokazanie-  jak upiec prosty chleb na zakwasie i oczywiście  rozdawałam zakwas  " początek". Rozdałam  około 50 szt. kubeczków z "początkiem". Oczywiście każdy mógł zobaczyć jak przygotować krok po kroku chleb wieloziarnisty .
Każdy z uczestników mógł spróbować chleb wieloziarnisty z pasztetem ze słonecznika, pasta z zielonego groszku i pasta z soczewicy.
Chleb wieloziarnisty  na każdej degustacji -   przepis tutaj
Pasztet ze słonecznika -przepis tutaj
Pasta z zielonego groszku - przepis tutaj

Pasta z soczewicy
PRZEPIS
1 szk. soczewicy
1 Ząbek czosnku
Przyprawy- sól. pieprz ziołowy, kminek , papryka czerwona
WYKONANIE
Soczewicę myjemy i następnie gotujemy  w 2 szklanka wody. Soczewica ma być - rozgotowana.Ugotowana soczewicę możemy zmiksować ręcznym blenderem  lub ugnieść widelcem.
Dodajemy przyprawy do smaku( ja dodaję po 1/2 lyż wszystkich przypraw) oprócz soli. Sól osobno gdyż ja ogólnie mało solę.Dokładnie wymieszać i gotowe do spożycia.

LUTOWE spotkanie.
Degustacja
1.mleko sojowe naturalne, czekoladowe i bananowe
Składniki - 1 szklanka suchej soi , 2 szklanki wody.  Wykonanie- soje dokładnie myjemy i moczymy w wodzie całą noc. Rano odlewamy wodę i wsypujemy soję do blendera z jedną szklanką wody ( prosto z kranu). Miksujemy wlewamy na gęste sito, miazgę wsypujemy z powrotem do blendera i powtarzamy miksowanie i na sito , przelewam jeszcze na sicie wodą  ok.1/2 szkl. wody. Uzyskany płyn należy zagotować. Ze mnie gapa i mleczko mi wykipiało (troszeczkę) i i prawie się przypaliło.
1 szklankę mleka sojowego zmiksowałam  z bananem
1 szkl. doprawiłam tylko solą i odrobiną cukru brązowego
1 szkl. zagotowałam z łyżką dużą kakao

2. pasta z prażonego słonecznika - pasztet złocisty
Składniki -dowolna ilość nasion słonecznika, ciepła woda sól do smaku. Przygotowanie-nasiona słonecznika podprażyć na patelni do uzyskania lekko złotego koloru,następnie zmielić na proszek. Dodać niewielką ilość przegotowanej wody.(tyle aby przykryła zmielone nasiona) i miksować  do uzyskania konsystencji pasty, posolić do smaku. ( Przepis Teresy)

3.pasta z garbanzo - humus  przepis tutaj

4.kotlety z ciecierzycy  Składniki- 1 szkl. ciecierzycy, 4 łyż.mąki kukurydzianej,1 szkl. płatków owsianych, 4-4 łyż. mąki białej, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do otoczenia.Przygotowanie -Ciecierzycę namoczyć na całą noc, na drugi dzień ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie,odcedzić. Całość zmiksować blenderem na gęstą masę( żeby masa była rzadsza, dodałam szklankę wody)
Następnie dodać zamoczone już w wodzie płatki owsiane( są one wówczas miękkie). Doprawić do smaku i dodać mąki. Dokładnie wymieszać i uformować kotlety. Obtoczyć kotlety w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na gorącym oleju. ( przepis  Agaty)

5. pasta z czerwonej soczewicy Składniki- 170 g.suchej czerwonej soczewicy, 1/2 papryki,  natka pietruszki, ząbek czosnku, 1 średnia cebula przyprawy- sól,ostra papryka, kurkuma, kmin rzymski.  Przygotowanie -soczewicę myjemy i gotujemy w malej ilości wody do miękkości. Paprykę pieczemy i zdejmujemy skórkę. Natkę drobno siekamy.
Do miseczki wkładamy ugotowaną soczewicę, paprykę, pietruszkę, czosnek, cebulę- wszystko miksujemy. Doprawiamy do smaku.( Przepis  Joanny K.)

6. pasztet z kaszy jaglanej Składniki -1 szkl. kaszy jaglanej, 1 kostka tofu, 3 jajka, 1/2 żółtej papryki, pęczek pietruszki, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 łyż.bułki tartej , 1łyż, ziół prowansalskich. sól i pieprz.Przygotowanie -kaszę ugotować w 2 szklankach wody. Dodać pozostałe składniki, zmiksować i dodać przyprawy. Przełożyć do wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą foremki. Piec w temperaturze 200stopni C 30-40 min.( Przepis Joanny J)



















POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...