Kokosowy deser wegański - na wyjątkowy dzień


Deser kokosowy, bez glutenu i cukru.Jest pyszny i łatwy do zrobienia.
SKŁADNIKI
*1 szkl. mleka kokosowego( tylko ta część gęsta)
*1 szkl. orzechów nerkowców
*syrop klonowy
*owoce - truskawki, jagody, winogron, kiwi, gruszka........itp.
*u mnie do dekoracji- serduszko czekoladowe

WYKONANIE
Mleko kokosowe i orzechy zmiksować na gładki krem ,dosłodzić syropem klonowym( ja nie słodziłam) Krem schłodzić minimum 3 godziny- najlepiej cała noc.
Gotowy krem przełożyć do pucharków na przemian z owocami.  Ja przyozdobiłam dodatkowo serduszkiem z czekolady. Deser możesz jesteś bez wyrzutów  sumienia.
SMACZNEGO!



Grochówka pyszna i rozgrzewająca


Grochówka na chłodne dni , wspaniała zwłaszcza gdy spadł śnieg  i wieje mroźny wiatr.

Składniki
*1 opakowanie grochu połówki (400 g)
*5 ziemniaków
*1 papryka czerwona- obrana ze skórki
*1 pora
*1 marchewka
*przyprawy- sol ,pieprz ziołowy majeranek, papryka słodka....ja dodałam gotowa mieszankę  do fasoli.
*2 łyżki oliwy
* 4 litry wody
*1 ząbek czosnku
Wykonanie
Groch myjemy,wsypujemy do garnka z wodą i gotujemy.Zdejmujemy z wierzchu szumowinę -
(pianę) i wyrzucamy. Po ok.5 minutach dodajemy ziemniaki obrane ze skórki, pokrojone w kostkę i gotujemy na małym ogniu. Na patelni smażymy( około 5 minut) pokrojony por, paprykę i startą na dużych oczkach marchewkę . Po tym czasie wrzucamy do garnka podsmażone warzywa i wszystko gotujemy do czasu jak będzie miękkie.Warzywa smażymy- dusimy na oleju w celu wydobycia aromatu.
Doprawiamy zupę do smaku  i grochówka gotowa. 
Smacznego!

Pyszny koktajl razy dwa




Dzisiaj polecam  dwa koktajle
Pierwszy to-  truskawki( u mnie mrożone) + mleko sojowe +1 łyżeczka masło orzechowe = wszystko zmiksować




Drugi koktajl to 1 mały banan + mleko sojowe +1 łyżeczka kakao = wszystko zmiksować
Kakao można zastąpić karobem.


Pan Rustiko


Niestety  na wspólne pieczenie spóźniłam się( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/piekarnia-w-styczniu-zaproszenie  ale chleb upiekłam gdyż jest pyszny i długo zachowuje świeżość.Dlatego polecam ten chlebuś, jest łatwy do upieczenia chociaż trzeba nad nim popracować.

STARTER
*150 ml ciepłej wody
*1 łyż.cukru
*26 g drożdży świeżych( suchych 7g)
*125 g maki chlebowej
Wodę wymieszać z cukrem, zostawić na 10 min.Wymieszać z mąką  uzyskując gęstą pastę, przykryć folią i zostawić na 24 godz.( w temperaturze pokojowej )

CIASTO  WŁAŚCIWE
* 200 ml ciepłej wody
*9 g świeżych drożdży lub  ok.4 g suchych
*1 łyżeczka cukru
* 225g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
*100 g pszennej razowej
*1 łyż. soli
*1 łyż. oliwy
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami i odstawić na 10 min. Mąki wymieszać z solą,starterem  rozpuszczonymi drożżzami i oliwą. Mieszać łyżka aby uzyskać lepkiego ciasto,Przenieść na stolnicę  i zagniatać około 10 minut aż będzie elastyczne i gładkie ( rozciągać ciasto składać do siebie)
Nie podsypywać zbyt dużo mąki ,żeby ciasto nie zrobiło się zbyt twarde.
Gotowe przelożyć do naoliwionej miski i zostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia( podwoi objetość)
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę i rozciągnąć na ok. 30 cm. długości - złożył na pół i czynność powtórzyć dwukrotnie. Uformować bochenek i naciąć go  kilkakrotnie ostrym nożem.posypać maka i odstawić na 40-60 minut powinien dobrze wyrosnąć.
Piec w nagrzanym piekarniku 240 stopni okolo 25- 30 min. aż się zarumieni  a spód będzie wydawał gluchy odgłos. Studzić na kratce.
Pan Rustico
przepis pochodzi z BBC Food – klik!
tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady







POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...