Marakuja



Marakuja - owoc pochodzi z Brazylii. Sam owoc zjada się na surowo , po przekrojeniu widzimy maleńkie ziarenka i  galaretowata masę koloru pomarańczowego. Smak kwaśny o pięknym zapachu.
Łacińska nazwa   Passiflora edulis  -została nadana przez chrześcijańskich misjonarzy. Kwiaty marakui ( część)  przypominają  - gwoździe, młotek i koronę cierniową. Passio- cierpienie , flos- kwiat   - Passiflora. W Polsce zwana  męczennica.
Renia gdy dyła na Dominikanie - marakuję podawno z płynny miodem- pycha! Polecam.

Zawiera
1.Witaminy  A i C.B
2.Błonnik
3. Węglowodany i trochę tłuszczu......

Właściwości 
1. Wit.C. regeneruje tkanki, pobudza trawienie, wspomaga serce, wzmacnia kości, działanie antyrakowe
2.Wskazany przy alergiach, astmach, stanach zapalnych( jeden ze składników owoców blokuje działanie histaminy)
3.Wspomaga wzrok , usuwa wolne rodniki ( dzięki wysokiej zawartości  Wit. A)
4. Pobudza trawienie i wspomaga  leczenie dolegliwości  żołądkowych.....
5. Pomaga w zasypianiu.
więcej ciekawych informacji znajdziesz tutaj  HIPOKRATES






3 komentarze:

  1. Przed chwilą zjadłam taką, jest pyszna! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marrrgott - jest pyszna,u mnie na śniadanie z jogurtem sojowym i bananem lub łyżeczką miodu, pozdrawiam jeszcze wiosennie:)

      Usuń
  2. Bardzo smakuje mi marakuja. Ale jem ja bez miodu.


    Na moim blogu znajdziecie post o marakuji. http://zosiaaaaaaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...