Fantastyczne danie obiadowe w dwóch odsłonach



Przepis  ten specjalnie zrobiłam  aby puree z topinambura jeszcze bardziej smakowało. Do ziemniaków i ryżu mi nie pasowało puree ale  pierogi tak. Eureka!
Te pierogi są pyszne wrecz fantastyczne, docenią to smakosze . Jest to przepis na farsz  mój własny.


    Pierwsza propozycja      
   Przepis na pierogi
1. kostka tofu naturalnego( 200g)
2.garść orzechów włoskich
3.kurkuma
4.sos sojowy
5.1łyż. oliwy

WYKONANIE
Tofu zmiksować z oliwą, sosem sojowym i kurkumą, dodać posiekane  orzechy włoskie. Wszystko wymieszać dokładnie i farsz do pierogów mamy gotowy.
Ciasto na pierogi robię " na oko", Mąkę  wsypuję ok. 2 szkl. + 1 łyż .oliwy+ odrobina soli  i dolewam stopniowo bardzo ciepłą wodę Ciasto ma być elastyczne nie twarde!
Wałkuje placki i wykrawam małym kieliszkiem, zlepiam  jak pierogi. Pierogi mają być małe na jeden kęs. Mi wyszło z tej proporcji około 20 pierogów.
Pierogi podałam z puree z topinambura posypane dużą ilością szczypiorku. Uważam że ta wersja jest idealna , smaki się wzajemnie uzupełniają.
Puree z topinambura  tutaj 

 Druga propozycja
Barszcz  z kiszonych buraków
1.2 szkl. soku z kiszonych burków
2.2 szkl. bulionu  z warzyw
3. odrobina pieprzu
4.1 łyż,. oliwy
5.odrobina  majeranku

Wykonanie
Do gorącego bulionu dodać sok  z buraków kiszonych i doprawić do smaku.
Gorący barszczyk podajemy z pierogami i posypujemy szczypiorkiem. Kto lubi może dodać  odrobinę śmietany.
Kiszone buraki-  buraki obieramy ( u mnie 1kg podłużne) kroimy na kawałki, 1 główkę czosnku dużą
obrać i też pokroić ( na pół). Wkładamy do słoja i zalewamy przegotowaną wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 tydzień. Jest to podstawowy przepis .
Mi smakują obydwie wersje. Pycha.
Smacznego:)



Komentarze

  1. Jak to pięknie wygląda! Przepis waga ciekawy,muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty