Papryka bez octu czyli przetwory na zimę i nie tylko.



Długo szukałam przepisu  jak zrobić paprykę w marynacie  bez octu. W naszej rodzinie nie lubimy octu w przetworach i jest nie zdrowy Nie znalazłam! Jak to mówią  " potrzeba  matką wynalazku". Więc po małych próbach zrobiłam to:
Papryka w marynacie bez octu.
Składniki
* Papryka czerwona, zielona, biała , pomarańczowa- jaką macie.
Paprykę myjemy, kroimy w paski - takie  kawałki aby były na jeden kęs. Możemy większe w zależności od przeznaczenia. Papryki na tą ilość słoików  było ok. 2-3kg
Nie podam wam dokładnej wagi papryki gdyż kupuję   zawsze na "oko ."  U mnie słoik (0,7 l)         40 sztuk - zużyłam  ok.15 kg. papryki ( różne kolory) ale najwięcej - czerwonej. Cena za kilogram od 2,90 do 3,50 zł. w Świdnicy.
Jeżeli wam zostanie papryka wykorzystacie do sałatek.U mnie kg. papryki kosztuje  2,90 do  3,50zł.

Składniki do słoika
*  2 ząbki czosnku
*  1 sztk.ziela angielskie
*  1/2 łyż.gorczycy
*  1 sztk.owocu suszonej czarnej porzeczki( możesz pominąć)
*  1 sztk. owocu jałowca

Składniki na zalewę - marynatę
*    5 l przegotowanej wody ( starcza na ok. 10 słoików)
*    2 łyżki oleju
*    2 łyżki trzcinowego cukru (cukier można zastąpić  innym słodzikiem)
*    2 łyżki soli kamiennej
*    sok z dwóch cytryn 9 dużych)- lub dodajemy do smaku.
Wszystkie składniki wymieszać i ciepłą marynatą zalewać paprykę  w słoikach.
Pasteryzować  w wodzie ok,30 min. Papryka  nie może być surowa  w słoikach - gdyż wam się zepsuje.  Przewracać słoiki do góry dnem,w celu wychwycenia wadliwych słoików.
Jeden słoik otworzyłam , papryki wszyły łagodne ale nie mdłe. Sok można wypić lub wykorzystać do koktajli warzywnych. Pycha!
Udanych przetworów z papryki!
Pozdrawiam!





Moje śniadanie- chleb wieloziarnisty  z pesto (natki marchewki)+ oliwki + papryka ze słoika, która zachowała piekny kolor + pomidor malimowy

16 komentarzy:

  1. Super przepis! Dziękuję, na pewno skorzystam, bo też nie lubimy octu w przetworach;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis! Mój ojciec dodawał jeszcze ostrej papryczki, świetny efekt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też nie przepadam za octem,jeżeli już to używam kwasku cytrynowego,od kilku lat paprykę po prostu kiszę jak ogórki,ponieważ lubię nieco ostrości dodaję laseczkę ostrej papryki,do ogórków zresztą też,w tamtym roku zrobiłem coś takiego,pomidory,cebula,sól,pieprz,drobina wody,bez pasteryzowania,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwasek cytrynowy, - to sama chemia. Smacznego!

      Usuń
    2. Niestety kwasek cytrynowy czy ocet to nie jest to co byśmy chcieli używać w naszych przetworach. Są to substancje chemiczne. Dlatego szukamy podobnych naturalnych jak cytryna.Wiadomo cytryna kosztuje 11 zł za kilogram a kwasek chyba ok 3 zł. za torebeczkę, ktora starczy na duze ilości. Ale zdrowie nie ma ceny. Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych przetworów:)

      Usuń
    3. Dwa lata temu w Hiszpanii ,kupiłem paprykę słodką w puszeczkach i o dziwo nie była w occie
      Oni potrafia a my nie?

      Usuń
  4. jutro planuję robić paprykę według tego przepisu. Spodobał mi sę bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przecież jest ocet winny, tylko szukajcie takiego bez siarczanów, i papryka wychodzi cudowna w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. a ocet jabłkowy? można zrobić samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ocet spirytusowy jest szkodliwy;ocet jabłkowy jest leczniczy? Dlatego że z jabłek to jest to ocet czy nie?
    Zabójstwo jest karalne, eutanazja, aborcja to nie jest zabójstwo? Bo inaczej nazwane. Dla człowieka z ciemnogrodu to nie do pojęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Genialne porównanie,lepiej tego bym nie ujeła, pozdrawiam:)

      Usuń
  8. rzeczywiście ciemnogród :)
    warto najpierw sprawdzić a później "kombinować"
    ocet - eutanazja
    skojarzenia super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie byłabym tak ostra co do oceny,czesto słyszymy o wspaniałych własciwościach octu np. jabłkowego więc można nieraz " zwariować " kto mówi prawdę. Jest coraz więcej nowinek, odkryć nalezy być ostrożnym. Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Octu jabłkowego używam w kuchni od lat.
    Jest prosty w wykonaniu, szczególnie jak ma się swoje drzewo :)
    Jesli nawet nie, to można zrobić z "odpadów" - doskonale nadają się "ogryzki" obierki
    Zupełnie nie można porównywać z octem spirytusowym, to zupełnie inny produkt.
    Octu spirytusowego używam do ZABIJANIA zarazków na sztućcach naczyniach kuchennych, myję łazienkę.
    Doskonale zabija czerwone ciałka krwi dlatego nie stosuję do spożywania.
    Pozdrawaim serdecznie - nawet tych z ciemnogrodu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ile cytryn na 5l wody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtym przepisie dałam sok z 2 cytryn dużych.Ale w tym roku podwoiłam skladniki i dałam wszystkiego więcej. Soku dałam z 6 średnich cytryn i inne składniki razy dwa.Smak jest bardziej wyrazisty.Zalewę najlepiej spróbować ma być kwaśna. Przepis papryka bez octu 2.

      Usuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...