Sero- makowiec wegański


Najsmaczniejszy, najlepszy, bez ciasta, nie za słodki  sero-makowiec jaki dotychczas jadłam (Przepis Beatki  z Wrocławia). Należy jej się super pochwała.Jadłam ten sero- makowiec  na ostatnim spotkaniu zajęć zdrowego  gotowania we Wrocławiu. Były tam różne potrawy ale ta zdominowała wszystkie.
SKŁADNIKI
masa makowa
* 1 szkl. maku zmielonego
* 1 szkl. mleka roślinnego
* szczypta soli
* 1 łyż. wanilii
* 1 łyż. agaru
* 4 łyżki cukru brązowego( możesz zastąpić innym słodzikiem)
*3/4 ugotowanej kaszy jaglanej

masa serowa
* 1/2 szkl.migdałów lub nerkowców namoczonych
* 2 łyżki soku z cytryny
* szczypta soli
* 3/4 łyż. cukru brązowego (lub inny słodzik np. syrop)
* 1 szkl. mleka roślinnego
*  1 łyżeczka agaru

Masa makowa :    mleko zagotować z agarem i następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Masa serowa :      mleko roślinne i agar zagotować i następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksować na krem.
W malej tortownicy  lub innej formie ułożyć masę makową  a na niej serową masę , wszystko dokładnie schłodzone.
RADY- dodajemy łyżkę agaru , mała łyżeczka  to za za mało , u mnie jest właśnie zbyt kremowy.
Forma najlepsza  taka, z której możemy usunąć boki- obręcz .

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...