sobota, 6 czerwca 2015

Podagrycznik na ciepło i do sałatki




Podagrycznik pospolity - rośnie wszędzie, działki skwery, trawniki, łąki, lasy, łatwiej można by napisać gdzie nie rośnie? Jest rośliną łatwo rozpoznawaną i jadalną kryjącą w sobie mnóstwo  składników odżywczychi leczniczych.
Zawiera
1.flonowwoidy
2.związki kumarynowe
3.kwasy chlorogenowy i kawowy
3.Wit.C ( 60mg/100g) czyli dukrotnie więcej niz np. jarmuż
4.żelazo,bor,tytan,miedź,wapń, potas mangan

Działanie  -moczopędne, odtruwające, regenerujące, przeciwreumatyczne . przeciwnowotworowe,. Pijąc z niego sok  odkwaszasz organizm - kuracja ok. tygodnia  1 szkl. soku.
Z tej rośliny możemy zrobić na ciepło  " szpinak" lub listki dodać do surówki.
Listki możemy jeść na surowo, dodając do sałatek, na kanapki  oraz robić z nich sok.
 Na ciepło  "szpinakowa wersja.
SKŁADNIKI
* 2 duże garście młodych listków podagrycznika
* 1 szkl.bulionu
*1 ząbek czosnku
*sól  i pieprz do smaku
* 1 łyż. oliwy
Liście wrzucić na patelnie i dolać bulion, dusić do miękkości  i odparowania 3/4 bulionu.
Doprawić do smaku.

3 komentarze:

  1. Dokładnie tego potrzebowałam :) Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna roślinka, słyszałam o niej wiele lat temu, często się u nas przewijała w kuchni jako dodatek także polecam również i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znalazłam , kiszę , mrożę , jem na surowo, dzielę się info z innymi . W planach zupa , szpinak . Dzięki za przepis :) Smak selerowo-marchwiowy .Młode delikatne i smaczne .Miły smak w ustach . Zapomniane średniowieczne warzywo , które było sprzedawane na targowiskach . Kochani jest kwiecień , zaraz maj korzystajcie garściami .NASA wyposaża kosmonautów w wyroby z tej roślinki , ze wzglę
    du na wielkie bogactwo w niej zawarte .

    OdpowiedzUsuń

POLECANY POST

Wiosna i kolorowe soki

Tęsknimy za kolorami, pachnącymi kwiatami, owocami i zieloną trawą. Kilka propozycji na takie soki , piękne ,kolorowe, smaczne. Są pyszn...