Podagrycznik na ciepło i do sałatki




Podagrycznik pospolity - rośnie wszędzie, działki skwery, trawniki, łąki, lasy, łatwiej można by napisać gdzie nie rośnie? Jest rośliną łatwo rozpoznawaną i jadalną kryjącą w sobie mnóstwo  składników odżywczychi leczniczych.
Zawiera
1.flonowwoidy
2.związki kumarynowe
3.kwasy chlorogenowy i kawowy
3.Wit.C ( 60mg/100g) czyli dukrotnie więcej niz np. jarmuż
4.żelazo,bor,tytan,miedź,wapń, potas mangan

Działanie  -moczopędne, odtruwające, regenerujące, przeciwreumatyczne . przeciwnowotworowe,. Pijąc z niego sok  odkwaszasz organizm - kuracja ok. tygodnia  1 szkl. soku.
Z tej rośliny możemy zrobić na ciepło  " szpinak" lub listki dodać do surówki.
Listki możemy jeść na surowo, dodając do sałatek, na kanapki  oraz robić z nich sok.
 Na ciepło  "szpinakowa wersja.
SKŁADNIKI
* 2 duże garście młodych listków podagrycznika
* 1 szkl.bulionu
*1 ząbek czosnku
*sól  i pieprz do smaku
* 1 łyż. oliwy
Liście wrzucić na patelnie i dolać bulion, dusić do miękkości  i odparowania 3/4 bulionu.
Doprawić do smaku.

Komentarze

  1. Dokładnie tego potrzebowałam :) Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna roślinka, słyszałam o niej wiele lat temu, często się u nas przewijała w kuchni jako dodatek także polecam również i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty