Karmelowa herbatka z bzu (lilaka)



Przepis  i opis znalazłam na blogu u Herbinez TUTAJ. Bez kwitnie wszędzie, jest piękny , pachnący wręcz upajający. Szkoda,ze nie można zatrzymać na dłużej tego piękna i zapachu.Więc zróbmy herbatkę karmelową z lilaka to też jest jakaś pociecha.
SKŁADNIKI -potrzebujemy tylko kwiatów dowolnego koloru lilaka( u mnie niebieski- fioletowy). Zrywamy same kwiaty bez liści i zamykamy szczelnie w słoiku, aż kwiaty uzyskają biały kolor w temperaturze 35  stopni C będzie to trwało 12 godz. a tylko 2 godziny w temperaturze 45 stopni C. następnie wysypujemy na tacę i suszymy. Po wyjęciu ze słoika kwiaty zrobią się brązowe i własnie takie suszymy.

HERBATKA  -1 płaska łyżeczka do herbaty na filiżankę, ma posmak karmelu i nie ma goryczki. 

WŁAŚCIWOŚCI
1.nie zawiera teiny, 
2.reperuje wątrobę- zawiera syringinę aktywny  składnik biochemiczny
3.poprawia trawienie
4. relaksuje
Wskazany- po kuracji antybiotykami, przy chorobach skórnych, paleniu tytoniu, ogólnie rzecz biorąc dla wszystkich , którzy mają problemy z wątrobą.
Piłam herbatkę , ja osobiście nie wyczuwam smaku karmelu, może za mało dałam suszonego lilaka, kolor cudnie karmelowy, goryczki brak ale najważniejsze,że działa cudownie na wątrobę. 
Smacznego dla wątroby!










Komentarze

  1. Dziękuję bardzo! Od kilku dni przygotowuję herbatkę i szczerze polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wykorzystywałam jeszcze bzu w kuchni i muszę przyznać, że zaintrygował mnie ten przepis. Ale jeśli tak działa na wątrobę, to warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Polecam z bardzo czystym sumieniem! I dziękuję jeszcze bardziej niż polecam ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty