Pan Rustiko


Niestety  na wspólne pieczenie spóźniłam się( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/piekarnia-w-styczniu-zaproszenie  ale chleb upiekłam gdyż jest pyszny i długo zachowuje świeżość.Dlatego polecam ten chlebuś, jest łatwy do upieczenia chociaż trzeba nad nim popracować.

STARTER
*150 ml ciepłej wody
*1 łyż.cukru
*26 g drożdży świeżych( suchych 7g)
*125 g maki chlebowej
Wodę wymieszać z cukrem, zostawić na 10 min.Wymieszać z mąką  uzyskując gęstą pastę, przykryć folią i zostawić na 24 godz.( w temperaturze pokojowej )

CIASTO  WŁAŚCIWE
* 200 ml ciepłej wody
*9 g świeżych drożdży lub  ok.4 g suchych
*1 łyżeczka cukru
* 225g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
*100 g pszennej razowej
*1 łyż. soli
*1 łyż. oliwy
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami i odstawić na 10 min. Mąki wymieszać z solą,starterem  rozpuszczonymi drożżzami i oliwą. Mieszać łyżka aby uzyskać lepkiego ciasto,Przenieść na stolnicę  i zagniatać około 10 minut aż będzie elastyczne i gładkie ( rozciągać ciasto składać do siebie)
Nie podsypywać zbyt dużo mąki ,żeby ciasto nie zrobiło się zbyt twarde.
Gotowe przelożyć do naoliwionej miski i zostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia( podwoi objetość)
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę i rozciągnąć na ok. 30 cm. długości - złożył na pół i czynność powtórzyć dwukrotnie. Uformować bochenek i naciąć go  kilkakrotnie ostrym nożem.posypać maka i odstawić na 40-60 minut powinien dobrze wyrosnąć.
Piec w nagrzanym piekarniku 240 stopni okolo 25- 30 min. aż się zarumieni  a spód będzie wydawał gluchy odgłos. Studzić na kratce.
Pan Rustico
przepis pochodzi z BBC Food – klik!
tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady







Komentarze

Popularne posty