Nocne gotowanie- czyli Spotkanie i Gotowanie.




Spotkanie czyli sobotni wieczór  zaczeliśmy o godz. 19 00  a zakończyliśmy o godzinie 24 00.
Był to wieczór pełen śmiechu, gwaru i smacznego gotowania.
"Spotkanie i Gotowanie" będą  realizowane raz w miesiącu. Pierwsze spotkanie odbyło się z Izą i Elą.
Co gotowałyśmy?
Pierwszą potrawa   właściwie wypiekiem  były bułki z przepisu Alicji. Czekałyśmy na nie bardzo długo, musiały wrosnąć, podrosnąć jak to bywa z ciastem drożdżowym ale warto było czekać.  Bułki  były obłędnie smaczne i cudownie pachniały.
Gdy bułeczki rosły zrobiłyśmy
-    "mleko" migdałowe
-   "mleko "owsiane
Każdej smakowało inne Iza- "mleko" owsiane, Ela - oba a ja migdałowe.
Następnie dziewczyny robiły pulpety orzechowo - serowe. Wyszły piękne i pyszne.
Z resztek  migdałów - pasta na chleb i na życzenie Eli - pasta ze słonecznika.
Wcześniej  ja zrobiłam  bigos ze śliwką. Oczywiście była degustacja i zabranie łupów do domu  czyli to co zostało ha. ha........ mało zdjęć  tak byłyśmy zajęte gotowaniem, że w ostatniej chwili  udało sie "pstryknąć" kilka fotek.
Do zobaczenia za miesiąc!

Potrawy,  które gotowałyśmy na Spotkaniu- przepisy poniżej
1. bułeczki burgerowe - blog Alicji( Tutaj )
2. mleko owsiane
3. mleko migdałowe
4. pasta ze słonecznika
5. pasta migdałowa
6. pulpety  orzechowo- serowe


1.Bułeczki burgerowe
Sponge
2,5 szklanki mąki
15 g.świeżych drożdży lub 2 łyżeczki  instant
1,25 szklanki mleka sojowego


Ma rosnąć 45-60 min.
Dodać w kolejności
1 1/3szkl. mąki
1,5 łyż.soli
3 łyż. cukru palmowego  lub innego
3łyż. wody zmieszane ze zmielonym siemieniem lnianym( u mnie 4 łyż siemienia lnianego)
1/4 szkl. oleju kokosowego miękkiego ( u mnie olej kokosowy  nierafinowany- patrz sklep)

Wyrabiać  ręcznie lub mikserem aż ciasto będzie odchodzić od miski( 6-8 min.)Zostawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godz. w tem. pokojowej aż wyrośnie dwukrotnie. Następnie dzielimy ciasto na 12 kulek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy smarujemy wierzch olejem i zostawiamy do wyrośnięcia  50-80 min. przykrywamy  folią i ściereczką . Pieczemy 15-20 min, w temperaturze 220 stopni.

2."Mleko owsiane"
2 łyżki czubate płatków owsianych( u mnie górskie )
500 ml przegotowanej wody
Wszystko miksujemy, przecedzamy ewentualnie doprawiamy szczyptą soli i cukru.

3. " Mleko  migdałowe"
100 g płatków migdałowych
500 ml wody przegotowanej
Wszystko miksujemy , przecedzamy przez sitko.Gotowe!

4.Pasta ze słonecznika
1 szklankę słonecznika gotujemy w 1,5 szkl. wody ok. 10 min.- przecedzamy przez sito i wodę zostawiamy. Miksujemy z z jednym ząbkiem czosnku. Dodajemy 2 łyż. oliwy i odrobinę wody  jednolitą konsystecję. Doprawiamy  lubczykiem, sola i pieprzem ziołowym.

5.Pasta migdałowa
Resztki,które zostały nam z mleka migdałowego- mieszamy z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cebuli( smażonej na oliwie - można pominąć)
6.Pulpety orzechowo- serowe w sosie pomidorowym
Znajdziesz bardzo dokładny przepis na moim blogu - Tutaj!

Komentarze

  1. Wspaniała uczta, uwielbiam roślinne mleczka
    Bardzo mi milo ,ze bułki tak smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot- bułeczki byly" pyszotki" jak mówiły dziewczny a uczta wspaniała, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty