Syrop daktylowy

Syrop daktylowy, słodki gęsty i smaczny . Można używać do słodzenia napojów, polewania np. naleśników, ciast i innych potraw zamiast cukru. Jest łatwy i szybki  w wykonaniu , tak jak dzisiejszy mój post. W lodówce można przechowywać do 3 tygodni.

Składniki
200 g  daktyli bez pestek
1 szklanka  wody
sok  z cytryny
Wykonanie
Daktyle umyć, zalać przegotowaną wodą na 3-4 godz. ja namoczyłam na noc. Zmiksować na gładką masę, dodać sok z cytryny( u mnie z połowy) Wymieszać . Mój mikser jest , mało wydajny  więc ja przelałam  jeszcze  przez sito. Gdy uważacie że syrop jest zbyt gęsty, dodajcie odrobinę wody. Syrop wyszedł pyszny.

                                                              Smacznego!

Sos z jarmużu


SKŁADNIKI:

* 3/4 szklanki niesolonych orzechów nerkowca
* 3/4 szklanki wody
* 1 szklanka jarmużu
* 1/4 szklanki świeżego pokrojonego koperku
* 2 daktyle
* 2 ząbki czosnku
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki pieprzu
* trzy łyżki soku z cytryny

WYKONANIE:

Wszystko razem dokładnie zmiksować w blenderze.  Ja cytrynę i pieprz ziołowy dałam na koniec. Przechowywać w lodówce . Ja podałam z kaszą bulgur i warzywami , było pyszne!




POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...