Jajecznica z pomidorami i listkami rzodkiewki

Po przebiegnięciu 5 km.mamy ochotę na dobre i kaloryczne śniadanie. Moja propozycja szybka i smaczna.
Porcja dla 2 -osób, koszt potrawy ok. 5 zł
Składniki
* 4 duże jajka
*2 duże pomidory
*1 duża cebula
*2 łyż. oliwy
*sól i pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie
Cebule obieramy z łupin, kroimy drobno i wrzucamy na gorącą oliwę- smażymy ok. 4 min.Pomidor obieramy ze skorki, wyrzucamy głąb- środek i kroimy na drobną kostkę. Do cebuli  dodajemy jajka, mieszamy i dodajemy pomidor i przyprawy, cały czas mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Podajemy z chlebem razowym  i listkami  rzodkiewki.
Moje listki mam z własnej uprawy ( akwarium po rybkach). Sieję tam właśnie rzodkiewkę, buraczki, pietruszkę , przez cały rok.)
Smacznego!




Jarmuż, awokado, suszone pomidory, słonecznik- czyli pasty na chleb


Dzisiaj podaję przepis na trzy past do chleba.Główny składnik to jarmuż, który  kupiłam przypadkiem ( szukając od 2 lat w mieście, którym mieszkam). Szczęśliwa wróciłam do domu z wiązkami jarmużu i zaczęły się eksperymenty. Nie wszystko mi smakowało, co zrobiłam ale pasty wszyły "superaste", chyba nie takiego słowa ale co tam!
Baza podstawowa na pasty z jarmużu

Składniki
Jarmuż, umyć, oderwać liście bez żył. Cała miska- po zmiksowaniu zostanie naprawdę nie wiele.Inaczej mówiąc moich 5 -ściśniętych garści  listków.Zmiksować z jedna szklanką prażonych ziaren słonecznika.
Pasta z serem feta                                                                                                                    1/2 szkl.   bazy z jarmużu  i słonecznika +  20dkg  sera feta + 5 łyżek oliwy= wszystko zmiksować

Pasta z suszonymi pomidorami
1/2 szkl. bazy z jarmużu i słonecznika  + kilka suszonych pomidorów +1/3 szkl. oliwy + sól i pieprz ziołowy= wszystko zmiksować

Pasta z awokado
1/2 szkl . bazy z jarmużu i słonecznika + 1 sztk. awokado+ 2 łyż. soku z cytryny+ 1/4 szkl. oliwy + sól i pieprz do smaku= wszystko zmiksować
Pasty przechowywać w lodówce,  z awokado- zużyć jak najszybciej, ciemnieje, inne 2-3 dni.
Mi osobiście  najbardziej smakowała z pomidorami i nie tylko mi ( szybko zniknęła)
 Zamieszczam także zdjęcia z wycieczki do Lubachowa- mały kameralny piknik!
Miłego oglądania i smacznych past.
Ato piękne lale z pracowni artystycznej- Niespokojna dusza Pani Barbary. Są to unikalne piękne lale i inne rękodzieła.



 Ceramika artystyczna-Pani Małgorzata z Bolkowa, przepiękne rękodzieło, które wykonuje ta Pani jest naprawdę czym się zachwycić.
 Pracownia Artystyczna- Pani Katarzyna wykonuje biżuterię i maluje na jedwabiu. Dla mnie jest to unikatowa i nowoczesna forma biżuterii.  Pani  Katarzyna pochodzi z Legnicy, i z pasją opowiadała jak  tworzy swoje dzieła. Wypala  piec nawet do 800stopni  C.  Niesamowite! Jest młoda od nie dawna to robi i życzę jej dużo sukcesów!



 A to sympatyczny ludowy zespół, który ubarwił ten piknik spiewem i strojami.

 Skrzynia Skarbów!
 A to naprawdę pola słonecznika, które są rzadkością w Polsce.

Placki ziemniaczno- gryczane z farszem warzywnym i świeżymi ziołami


U mnie dzisiaj szybki obiad, placki ziemniaczano - gryczane, które "chodziły" za mną już od tygodnia.  Z farszem warzywnym w sosie pomidorowym posypane świeżymi ziołami.Placki, wyszły pyszne i cudnie prezentowały się na talerzu ze wszystkimi sezonowymi dodatkami.

Składniki na  placki( porcja na 4 osoby)

* 4 duże ziemniaki
* 1 jajko
* 1 cebula
* 1 szkl. mąki gryczanej
* sól i pieprz ziołowy

Wykonanie- ziemniaki utrzeć na tarce razem z cebulą. Dodać resztę składników. Mąkę dodaję , partiami stale mieszając, aby otrzymać  gęste ciasto. Jeżeli  za mało gęste, należy zwiększyć ilość mąki lub odwrotnie.
Placki smażymy na oleju, u mnie 4 placki na patelnię.

Farsz z warzyw
Potrzebujemy- 1 marchewkę, 1/2 papryki czerwonej, 1 mała cukinia, 1 cebula, 2 łyżki oleju- 1/2 szklanki sosu pomidorowego oraz sól (himalajska) i pieprz do smaku.
Warzywa- kroimy drobno i rzucamy na patelnię z olejem. Marchew ścinam obieraczką na paski.
Duszę chwilę ok. 5 min. i dolewam gęsty sos pomidorowy (z kartonika) lub swój ze słoika.
Placki układam na talerzu na środek daję farsz, posypuję prażonym słonecznikiem i dużą ilością ziół (mięta, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek i kilka listków rzodkiewki- oczywiście wszystko z własnego ogródka)
Smacznego!




Przepis dodaję do akcji - warzywa psiankowate

Cukiniowe beczułki nadziewane tofu i kaszą jaglaną



W sklepach od niedawna, możemy spotkać okrągłe cukinie.Nie cieszą się  zbyt dużym  zainteresowaniem może dlatego, że nie którzy boją się nowości. Lubię cukinię i często robię z niej potrawy.
1.  sos z cukinią
2.zupa z cukinii
3.rurki z cukinii
4.placki z cukinii
5.cukinia nadziewana ryżem i zapiekana
6.smażona cukinia z tofu
Jeszcze leczo z cukinii, które czeka w kolejce do umieszczenia na blogu.A teraz czas na beczułki nadziewane kaszą jaglana, tofu i przykryte kołderką ze słonecznika.
Koszt potrawy na cztery osoby - ok.5 zł

Składniki

*  4 małe okrągłe cukinie
* 3/4 szkl. ugotowanej kasz jaglanej
* 1/2 szkl. ugotowanych warzyw( marchew, kalafior,groszek zielony, kukurydza) -można pominąć też będzie smaczne.
*  przyprawy-  przyprawa warzywna, pieprz ziołowy
*  1 kostka wędzonego tofu
*  garść pokrojonej drobno  pietruszki
* 1 litra  bulionu warzywnego
*  "krem" słonecznikowy-  3/4 szkl. pestek słonecznika + 1/2 szkl. wody
Wykonanie
Cukinie  umyć, przekroić na pół, wydrążyć.  Do miski włożyć, ugotowaną kaszę jaglaną, tofu pokrojone w malutką kostkę, ugotowane warzywa, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
Do cukinii nałożyć farsz, ubić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Słonecznik ok. 3/4 szkl. zmiksować z z ciepłą wodą (ok.1/2szkl)dodać pieprz i sól. Uzyskany  krem ze słonecznika  nakładamy  na wierzch  cukinii. Do każdej cukinii wlewamy 2 duże łyżki bulionu oraz do naczynia wlewamy bulion warzywny. Przykrywamy i pieczemy  ok 45 min. w 180 stopni.





Sok z buraka i.....

Ostatnio gdy wracałam z pracy, postanowiłam kupić "coś" do picia. Temperatura odczuwalna była ok.35 stopni a może i więcej.Weszłam do sklepu i zobaczyłam mnóstwo napojów, małe, duże, bez cukru,soki oraz wody rożnego rodzaju. Stanęłam i pomyślałam ach zaszaleje i kupię sok tłoczony na zimno z buraka i jabłka. Zapłaciłam 4 zł za "mni " buteleczkę, ale  powiem prawdę -  był dobry. Pragnienia nie ugasiłam  ale pomysł chwyciłam i dzisiaj wszystkim przestawiam.

Składniki na sok z buraków i jabłek
U mnie sok uzyskany z wyciskarki ale może być sokownik
*4 duże jabłka ( tylko umyte)
*4 duże buraki( obrane ze skórki)
Składniki przekroić na mniejsze kawałki, Przepuścić przez sokownik , wyciskarkę lub inne narzędzie do otrzymywania soku. Gotowe! Stwierdzam tylko tyle,że mój sok jest smaczniejszy, niż ten kupny.Spróbujcie sami sok jest pyszny.  W upalny dzień, taki schłodzony sok ugasi pragnienie i wzmocni nasze zdrowie.
Smacznego!


Lody z melona i karobowe z awokado


Lody karobowe  z awokado  znajdziecie oryginalny przepis na blogu Zdrowie na talerzu. Przepis łatwy, przyjemny  w wykonaniu.Podają przepis za autorką:

Składniki
* 1,5 szkl awokado dojrzałego czyli miękkiego
* 3 łyż. zmielonych rodzynek  lub daktyli ( u mnie żurawina)
*1 szkl. mleka kokosowego
* szczypta soli
* 3-4 łyż. karobu
* 3-4 łyż.brązowego cukru
* 2 łyż. syropu klonowego
*2 łyż. soku z cytryny
Wykonanie 
Wszystkie składniki zmiksować na gładki gęsty krem. Nałożyć do foremek  lub kubeczków. Zamrozić.
1,5 szklanki awokado to dwa średnie owoce.
Żurawinę dodałam tylko dlatego ze nie miałam ani rodzynek ani daktyli. Zdarza się:)

Drugie pyszne lody to lody z melona u mnie Gala ( kolor pomarańczowy i cudnie dojrzały) oraz gruszka.Przepis własny.

Składniki
  *1 szklanka pokrojonego melona + 1/2 szkl. obranej gruszki
  *1 szkl. mleka kokosowego
  *3 łyż. cukru brązowego lub  mały banan
  *  szczypta soli
  *2 łyż. soku z cytryny
  *2 łyż . syropu klonowego

Wykonanie
Wszystko zmiksować na gładką , puszystą i gęstą masę,  Przełożyć do foremek. Zamrozić i gotowe
Smacznego w upalne dni!




POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...