Pyszny koktajl

Oto jeden z moich ostatnich ulubionych koktajli ! :)

Składniki:
* 3/4 szklanki mleka migdałowego
* 1 banan
* garść jagód (akuratnie używałam borówek amerykańskich)

Wszystko razem zmiksować w blenderze i przelać do szklaneczki!
Samo zdrowie i pychota ! Moje jagódki są mrożone więc dodatko ochładzają cały ten koktajl. Nic lepszego na lato! Smacznego!



Lunch czyli posiłek do pracy na drugiej zmianie

Zawsze się zastanawiam, co zabrać do pracy. Oczywiście lubię kanapki, są wygodne i łatwo je zapakować. Ale co dziennie kanapki? Może jakaś odmiana?
Dzisiaj moja propozycja smaczna i zdrowa. Można to wszystko przygotować w miarę szybko i stwierdzam, że jako drugie śniadanie też się sprawdzi.

Kopytka w sezamie, pomidor, liść sałaty rzymskiej,oliwki  zielone,papryka, kapusta, gołąbki -sarma, brokuł i rzodkiewka.  Do tego sos jogurtowy z ziołami. Dla wegan  sos winegret

Na dole kilka zdjęć z mojego balkonu- zioła, truskawki, pomidory, szczaw, stewia...........i wiele innych pysznych roślinek.  Zimą " wylądują na domowym  parapecie, miłego oglądania:)




Sos jogurtowy
*  jogurt naturalny
*  garść ziół
* 1 łyż. sosu pomidorowego
* sól. pieprz ziołowy  2 ząbki czosnku zmiażdżone
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie( przechowywać w lodówce do 2 dni.)
Sos wlewam do małego pojemnika i  polewam potrawę przed spożyciem  lub maczam  wybrane kawałki potrawy.
Smacznego!






Płatki jaglane - czyli moje śniadanie w domu

Dzisiejsze moje śniadanie  to płatki jaglane z mlekiem sojowym, owocami (morela i borówka), łyżka syropu klonowego i garść orzechów uprażonych na patelni.Prażone orzechy i ziarna mają wtedy wspaniały smak i aromat. Proste i pyszne.
Płatki zalewamy ciepłym mlekiem dodajemy resztę składników.
Smacznego!


Makaron z matcha

Karolina opowiadała mi o zielonym makaronie. Kolor uzyskujemy dzięki dodaniu do mąki matcha.
Matcha  posiada wiele właściwości, które mnie zaskoczyły. 
1.redukuje stres
2. wzmacnia system odpornościowy
3.obniża cholesterol
4.pomaga w odchudzaniu
5.zapobiega rakowi
6.spowalnia starzenie
7.dodaje energii
8.usprawnia myślenie
źródło- FitNow
Tak więc możecie poczytać więcej  na temat (Matcha)  zielonego proszku, którym zostałam obdarowana i który leżał sobie i czekał.

Więc postanowiłam zrobić makaron.
Składniki na makaron

*1 szkl. mąki gryczanej
*2 szkl. maki białej np. wrocławska
*1 jajko
*1 łyż. masła lub oleju
* ok.1,5 szkl. cieplej wody (dodawana sukcesywnie)
* 1/2 łyżeczki soli kamiennej
* 2 płaskie łyżeczki matcha 

Wykonanie
Wszystkie składniki  (oprócz wody) wkładamy do miski mieszamy i powoli dolewamy wodę zagniatając luźne  ciasto. Lepiej, żeby było za miękkie niż twarde. Zagniatamy jeżeli bardzo się klei dodajemy odrobinę mąki. dzielimy na cztery części, Wałkujemy cienkie placki  i przesypujemy obwicie mąką. Tniemy na paski, przesypujemy ponownie mąką.Jeżeli chcemy uzyskać wstążki to tniemy wzdłuż , mniejsze  wiadomo krótszą strona placka.
Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy po wypłynięciu ok. 3min. Wyjmujemy po ugotowaniu do zimnej wody,odlewamy wodę na sitku i gotowe.
Makaron taki możemy  ususzyć nie musimy kupować a swój robiony  w domu , smakuje o wiele lepiej.
Makaron zielony  z Macha podałam z zupą kalafiorową-krem.



Proste pomysły na smaczne sałatki

Chciałabym przedstawić 8 pomysłów na bardzo proste i smaczne sałatki, które można zabrać do pracy. U mnie doskonale się sprawdzają w godzinach lunchu :) Proporcje podane są według tego ile ja zabieram zwykle ze sobą do pracy, więc można śmiało dodać czegoś więcej lub mniej.

Koniecznie napiszcie, która propozycja podoba wam się najbardziej !

1. Sałatka z grillowanym serem halloumi
* pomidor
* parę liści sałaty
* trzy rzodkiewki
* parę czarnych oliwek
* pół żółtej papryki
* pół ogórka
* grillowany kawałek sera halloumi

Wszystko pokrojone w kosteczki i wymieszane z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, odrobiną soli himalajskiej i oliwą z oliwek. Czasem dodaje trochę jogurtu naturalnego.


2. Sałatka z jajkiem
* pomidor
* parę liści sałaty
* trzy rzodkiewki
* parę czarnych oliwek
* pół żółtej papryki
* pół ogórka
* jedno ugotowane jajko na twardo

Wszystko pokrojone w kosteczki i wymieszane z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, odrobiną soli himalajskiej i oliwą z oliwek. Czasem dodaje trochę jogurtu naturalnego.


3. Sałatka "grecka" z serem feta

* pomidor
* parę liści sałaty
* parę czarnych oliwek
* parę zieloych oliwek
* pół żółtej papryki
* pół czerwonej papryki
* pół ogórka
* pół cebuli
* troszkę skrojonego sera feta
* 4 listki pokrojonej świeżej bazylii



Wszystko pokrojone w kosteczki i wymieszane z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, odrobiną soli himalajskiej i oliwą z oliwek. Czasem dodaje trochę jogurtu naturalnego.

4. Sałatka z fasolą i kukurydzą
* pomidor
* parę liści sałaty
* trzy rzodkiewki
* parę czarnych oliwek
* pół żółtej papryki
* pół ogórka
* połowa kukurydzy z puszki
* połowa fasoli z puszki
* 3 listki bazylii



Wszystko pokrojone w kosteczki i wymieszane z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, odrobiną soli himalajskiej i oliwą z oliwek. Czasem dodaje trochę jogurtu naturalnego.

5. Sałatka z awokado i kuskus
* pomidor
* parę liści sałaty
* trzy rzodkiewki
* parę czarnych oliwek
* pół żółtej papryki
* pół ogórka
* pół szklanki  kuskus- namoczony ( zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 min.)
* pół awokado


Wszystko pokrojone w kosteczki i wymieszane z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, odrobiną soli himalajskiej i oliwą z oliwek. Czasem dodaje trochę jogurtu naturalnego.

6. Sałatka z kotlecikiem sojowym
* pomidor
* parę liści sałaty
* pół zielonej papryki
* pół ogórka
* pół cebuli + szczypiorek
* jeden kotlet sojowy w panierce pokrojony w kawałeczki

Wszystko pokrojone w kosteczki i wymieszane z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, odrobiną soli himalajskiej i oliwą z oliwek. Czasem dodaje trochę jogurtu naturalnego. Ja ogórka razem i cebulę obieram, kroję w kostkę i duszę 3 min.( na oleju) na patelni. Ma cudny aromat i smak.


7. Sałatka z tofu
* pomidor
* parę liści sałaty
* pół żółtej papryki
* pół ogórka
* pół cebuli
* pokrojone w kostkę i podsmażone na patelni tofu

Wszystko pokrojone w kosteczki i wymieszane z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, odrobiną soli himalajskiej i oliwą z oliwek. Czasem dodaje trochę jogurtu naturalnego.

8. Sałatka z serkiem wiejskim i kiełkami
* pomidor
* parę liści sałaty, rukoli
* pół żółtej papryki
* pół ogórka
* pół cebuli
* jeden mały serek wiejski
* pół szklanki kiełków mung




Wszystko pokrojone w kosteczki i wymieszane z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, odrobiną soli himalajskiej i oliwą z oliwek. Czasem dodaje trochę jogurtu naturalnego.




Bób na zimno i gorąco

Uwielbiam bób o tej porze roku, koszt jednego woreczka 2,90 zł.Teraz jest najsmaczniejszy.
Wykonanie
Bób myję, gotuję w wodzie 1:3, gotuję tak długo aż będzie miękki. To znaczy jaki lubimy , ja osobiście lubię bardzo miękki więc gotuję dłużej ok. 30 min.Wyciągam jeden "bobik" jeżeli miękkość mnie zadowala, odlewam wodę, nakładam na talerz i solę .
Bób smakuje dobrze na surowo ( dodaję do sałatek), ale musi być młody(bardzo) oraz ugotowany na zimno i gorąco.
Można zrobić  także kotlety ,dokładny przepis znajdziecie - kotlety z bobu


Kilka zdjęć z ogrodu Marzeny- cudna lawenda, która w tym roku pięknie rośnie , a jak cudnie pachnie!



Szaraczki z jagodami

Tak, jagody już można kupić lub zebrać w lesie.Ja wracałam z Zielonej Góry samochodem i kupiłam od Pań przy drodze. Cena 13 zł. za 1 słoik litrowy.Tak się składa,że jagody sprzedaje się na słoiki. U mnie jagody jemy  z garnuszka, z cukrem, miodem  lub bez niczego. Ale najbardziej lubimy oczywiście   pierogi.
Pierogi zrobiłam z mąki żytniej i wyszły takie jagodowe szaraczki.

Przepis na ciasto na pierogi
Przepis na ciasto 1
* 1 szkl. mąka żytnia
* 1 szkl. mąka biała
* ok. 1/2 szklanki  bardzo ciepłej wody
* szczypta soli
* 1 łyż, masła
 Przepis na ciasto 2
* 1 szkl.  mąka żytnia
* 2 szkl. mąki białej
* ok.1 szkl wody  bardzo ciepłe
* szczypta soli
* 1 łyż. masła
Ciasto ma być elastyczne, luźne i miękkie, lepiej żeby było za miękkie wtedy można dodać odrobinę mąki. Odwrotnie,gdy ciasto jest twarde i zbite   jest bardzo trudne uzyskanie ciasta pierogowego. Wody dolewamy stopniowo, oczywiście potrzebna jest nam maka dodatkowa do podsypywania  przy wałkowaniu ciasta. Wodę dolewam, nie wrzątek ale gorącą.
Jagody dokładnie myjemy,ja dodałam 3 łyż ugotowanej komosy ryżowej, Drugie zrobiłam bez dodatków. Z czasów dzieciństwa pamiętam pierogi z jagodami i cukrem . Były pyszne. Dzisiaj ze względów ( mąż nie lubi z cukrem) robiłam bez cukru.
W pierwszej wersji - użyłam 1 pełna szklanka jagód a w drugiej 2 szklanki jagód z komosa ryżową.
Pierogi robiłam malutkie, na jeden kęs. Wyszły pyszne jagodowe szaraczki.
Po ugotowaniu podałam z jogurtem (ja) syropem klonowym i owocami . na drugi dzień odsmażane na łyżce masła.
Pycha!
Poniżej zamieszczam dwa typy samochodów dla Pań oraz dla twardych Facetów.
Jak się podobają?





Fiat 125 wykonany całkowicie z granitu, imponujący ma się wrażenie lekkości  mimo że waży
sporo.

Na dole ciekawostka ,autko  z rzęsami , takiego drugiego  nie widziałam a może u Was w mieście takie są ?

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...