Napój z arbuza i czereśni

Kupiłam arbuza dużego, pięknego, okazałego  "obstukanego" i cóż się okazało ? Twardy, niezbyt czerwony, dla mnie arbuz musi być bardzo słodki i rozpływający się w ustach. Więc tego arbuza , posiekałam, pokroiłam i wycisnęłam. Ach jak dobrze, uzyskałam z niego smaczny napój (sok ).Wciskając tego "anemika" czyli mało czerwonego arbuza , dorzuciłam sporą garść wydrylowanych pięknych czereśni. Otrzymałam cudnej kolorystyki napój, który jest bardzo, ale to bardzo smaczny! Napój podajemy schłodzony.
Na upały jak znalazł szkoda, że tylko tych upałów nie ma, ha.....
Na dole kilka zdjęć  z bajkowego ogrodu Ani mojej przyjaciółki .Miłego oglądania!






Pyszny kalafior, młode ziemniaki i sos z pieczarek

Przygotowanie:
Kalafior z bułką tartą, młode ziemniaki i sos z pieczarek. Pyszny obiad, który łatwo przyrządzić.
Ziemniaki dokładnie myję, większe kroje na pół, gotuję w wodzie do miękkości.
Po ugotowaniu, polewam oliwą i posypuje obficie koperkiem.

Kalafior dokładnie myję w ciepłej wodzie, dziele ma małe kawałki i gotuję w osolonej wodzie  "głąbami " w dół. Na patelnie wsypuję 2 duże łyżki bułki tartej i rumienię na tłuszczu.

Pieczarki 6 sztuk, obieram ze skórki, kroję na małe plasterki wraz z cebulą( cebula pokrojona w kostkę) rzucam na patelnię i podsmażam. Do 250 ml wody dodaję 2 łyż. śmietany i 1 łyż. mąki pszennej. Dokładnie wymieszać i wlać na patelnię( można przez sitko), mieszać i zagotować.
Doprawić do smaku- przyprawą warzywną i pieprzem.
Wszystko posypuję garścią świeżych ziół.

Smacznego!

Soczewica, ogórek, koperek - trio doskonałe

Soczewicę lubię przede wszystkim dlatego, że jest łatwa w przygotowaniu. Lubię potrawy jednogarnkowe a do takich należy ta potrawa.

Porcja dla 4-osób
Koszt  - 5 zł

Składniki:
* 200 g czerwonej soczewicy
* 1 pęczek koperku
* 1 duży lub dwa średnie ogórki
* 1 kostka tofu naturalnego
* 1/2 dużego pora - tylko biała część
* 2 łyż.oleju
* 2 szkl. wody
* przyprawy- przyprawa warzywna, pieprz, słodka papryka , lubczyk,  garść świeżych ziół

Wykonanie:Soczewicę dokładnie myjemy, najlepiej na sitku pod bieżącą wodą. Zalewamy gorącą wodą ( ok.2 szkl.) Gotujemy soczewicę aby była miękka. Na patelni dusimy, smażymy por i obrany ogórek na oleju. Gdy soczewica jest miękka, dodajemy ogórek, tofu pokrojone w kostkę, por oraz przyprawy. Oczywiście na końcu dodajemy koper pokrojony i zioła. Smakujemy po wymieszaniu, ewentualnie doprawiamy solą.
Podajemy z pajdą chleba lub  z ryżem ciemnym i buraczkami. Zapach jest cudny dzięki ogórkom i koperkowi.


Wczoraj wracałam z akcji charytatywnej z Legnicy, zobaczyłam cudne pola maków, zauroczyły mnie totalnie.  Oto kilka zdjęć na końcu posta, Miłego oglądania:)








Lody owocowe

Lody owocowe, w naszej rodzinie bardzo lubimy. Sorbety, które kupuję  w sklepie dla mnie osobiście są za słodkie i za dużo mają "dodatków" niezbyt zdrowych. Każdy marzy aby zjeść w upalny dzień, zimnego smacznego loda a przy tym nie mieć wyrzutów sumienia, że tam było dużo cukru,wzmacniaczy , utleniaczy i łatwiej chyba wymienić czego tam nie ma.

Składniki 
1 szkl. truskawek + 1/2 banana
1 szkl. brzoskwiń + 1/2 banana
1 szkl. jagód       + 1/2 banana
maliny , nektaryny, gruszki , ananas,mango itp
Wykonanie
Składniki miksujemy  razem np. truskawki i banan, wlewamy do foremek. Zamrażamy  i mamy pyszne lody już po kilku godzinach.  Ja swoje foremki kupiłam  w cenie 13 zł  w sklepie z art. gospodarstwa domowego. Ja do moich lodów truskawkowych dodałam 1 łyż. ucieranych płatków róży.Wspaniałe połączenie- smakowo rewelacja.


Syrop z kwiatów czarnego bzu


Teraz jest pora na zbiory kwiatów dzikiego bzu. Kwitnie pięknie czarny bez, cudne dorodne kwiaty pachną i kuszą swym wyglądem i aromatem. Ja suszę kwiaty bzu i robię soki - napój bzowy.
Suszenie-  kwiaty suszymy w zacienionym i przewiewnym miejscu.
Właściwości kwiatów czarnego bzu
1.napotnie i moczopędnie
2.W stanach zapalnych dróg oddechowych,przeziębieniach i chorobach reumatycznych
Babcie dawały napar z kwiatów  bzu aby dobrze się wypocić, szybciej dochodziliśmy do zdrowia np. przy grypie.Więc wszystkie syropy stosujmy  z umiarem .Nie wolno spożywać kwiatów, liści, kory, owoców na surowo! Suszymy, gotujemy, smażymy  bez przykrycia!
Składniki
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
1 kg cukru
1,5 l wody
1-2 cytryny
Wykonanie

20-30 całych baldachimów czarnego bzu
Obcinamy kwiatki  aby zostało jak najmniej zielonych  gałązek,  zalewamy syropem, sokiem z cytryn i odstawiamy na 3 dni. Odcedzamy, zagotowujemy i  wlewamy do słoików.Pasteryzujemy 15 min.
Ja poszłam na skróty i obrałam zagotowałam, przecedziłam, dodałam cukier i sok z cytryn. Pasteryzowałam 15 min. Kwiatostanów dodałam 150 na 5 l wody. ( może i więcej )
Do wody dodaję 1/4 szkl syropu -  na 1 l wody + plaster cytryny.Wtedy nie jest mdłe, ma piękny  bzowy zapach .Zima stosuję przy przeziębieniach.







Piękno & Pasje

Czasopismo ,które otrzymałam od  Wydawcy mile mnie zaskoczyło, zarówno treścią oraz wyglądem zewnętrznym. Cena jest przystępna   7,90 zł  w tym 140 stron bogato ilustrowanych kartek. Każdy  tam znajdzie "coś"dla siebie.Tematy, które mnie zainteresowały to jakby inaczej- oczywiście dział  KUCHNIA & SMAKI gdzie znalazłam  mnóstwo ciekawych przepisów na dania ze szczypiorkiem. A na deser ciasto marchewkowe z walizki i do tego tematyczny artykuł pt. " Walizka"
Przepis na ciasto,  zamieszczę w przyszłym tygodniu wraz ze zdjęciami- musi poczekać w kolejce, ale już mim ślinka cieknie, nie mogę się doczekać pieczenia!






Czasopismo zaskakujące, ciekawe, które zainspiruje Ciebie i Twoich najbliższych ......
Polecam i nie mogę doczekać się następnego numeru.
              Natalis

Kotlety z czerwonej soczewicy, jagły i maki gryczanej

 Kotlety łatwe smaczne i szybkie.
Porcja dla 4 -osób
Składniki
*20 dkg czerwonej soczewicy....................................................................................1,50 zł.
* 1/4 szkl. płatków jaglanych......................................................................................0,50 zł.
*1/4 szkl. maki gryczanej............................................................................................1,00 zł
* pieprz, przyprawa warzywna, ewentualnie sól morska.................................................1,00 zł
* garść ziół- oregano, tymianek- jeżeli nie masz może być pietruszka drobno pokrojona....1,00 zł.
                                                                                                                Razem........5,00 zł
Ja zioła miałam z doniczki, więc moje koszty są jeszcze  niższe.
Wykonanie
Soczewicę myję dokładnie na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlewam ok.2,5 szkl. wody i gotuję soczewice do miękkości tak aby woda jak najwięcej odparowała. Następnie wsypuję  płatki jaglane, dokładnie mieszam i zostawiam na 5 min. Dodaję resztę składników wraz ze świeżymi ziołami.Dokładnie mieszam, formuję małe kotlety , obtaczam w mące i smażę na złoty kolor na oleju. Podaję z ziemniakami i surówką z pomidorów i sałaty.
Smacznego!

Płatki róży- przetwory

 Płatki róży to drugie przetwory które robię  o tej porze roku. Chociaż, w tym roku wszystko jest wcześniej co najmniej o 2 tygodnie.

1.PŁATKI RÓŻY UCIERANE NA SUROWO- obcinam białe końcówki, ucieram  z cukrem 1:1
w tym roku mieliłam płatki w maszynce do mięsa a potem dodałam cukier i ucierałam pałką drewnianą + sok z jednej cytryny.
2.KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY-cukier 1:1 i szklanka wody lub więcej oraz sok z cytryny, gotujemy do odparowania. Gotujemy tak długo oczywiście stale mieszając  aby uzyskać gęstą konfiturę.
3.SOK Z PŁATKÓW RÓŻY( NAPÓJ) - 1l wody + sok z cytryny +słodzik( cukier, miód, stewie, cukier brzozowy...wybieramy co lubimy i co zdrowsze).
Ja część płatków utarłam z miodem , nie wiem jak to się  sprawdzi w przechowywaniu. Zobaczymy:)
Wszystkie przetwory na" surowo"- przechowujemy w słoiczkach  w lodówce.
Opis  dokładny z poprzedniego roku-PŁATKI RÓŻY












POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...