piątek, 28 marca 2014

Kawior z alg morskich- osmaku wasabi

Ostatnio robiąc zakupy trafiłam na kawior z alg  morskich  o smaku wasabi. Nie wiem czy są inne smaki, ja tylko taki widziałam. Malutki słoiczek cena ok.10 zł.
Jest to ciekawy i dekoracyjny dodatek do potraw japońskich oraz kanapek. Sami uznacie do czego jeszcze. Jak smakuje? Malutkie pikantne,pyszne,przezroczyste kuleczki pękające po lekkim nagryzieniu .
Nazwała bym ten produkt deluxe!



wtorek, 25 marca 2014

Pasta z czarnego sezamu

Przepis( oryginalny)znajdziesz na blogu - Kuchnia Alicji. Bardzo łatwy i ciekawy przepis. Czarny sezam są nasionka są to małe płaskie, czarne nasionka bogate:
1.mangan- niezbędny dla kości,prawidłowego funkcjonowania mózgu i nerwów
2.miedz
3.cynk
4.witaminy  z grupy  B
5.fitosterol
6.kwas oleinowy
7. kwas foliowy
8. tryptofan-wpływa na dobry nastrój
9.błonnik
10.białko  w tym aminokwas cysteinę
11.duże ilości oleju- który zawiera przeciwutleniacze unieszkodliwiające wolne rodniki
Czarny sezam zawiera także duże ilości wapnia jednak w większej części łuski sezamu wapń występuje w postaci szczawianu wapnia- w formie nie przyswajanej przez nasz organizm.
Aby zwiększyć absorpcję wapnia  należy nasiona sezamu zmielić.

SKŁADNIKI
*sezam 30 dkg
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*2 -4 łyż. oleju
* odrobina soli najlepiej himalajskiej różowej
*1-2 łyż. białego sezamu
*2 łyż. nasion siemienia lnianego ( ja nie dałam , gdyż nie miałam)
WYKONANIE
Sezam czarny  uprażyć lekko na patelni, zmielić lub utrzeć.Cebulę usmażyć na złoto na patelni i zmiksować na gładko . Wszystkie składniki dokładnie połączyć, jeżeli za suche dodać oliwy aby uzyskać konsystencje pasty. Dosolić do smaku wg. swojego gustu.
Biały sezam  nie mielimy. Pasta gotowa.
Smacznego!



Pomysł na śniadanie - omlecik bananowy

Pomysł  na dzisiejsze śniadanie to omlecik bananowy polany syropem klonowym z truskawami, połówką grejpfruta i herbatką ziołowa. Słodki pomysł na śniadanko!  Pycha!

SKŁADNIKI:
* 1 banan
* 1 jajko

WYKONANIE:
Rozgniatamy banana jak najbardziej się da i mieszamy z jajkiem, żeby powstała taka "gładka" masa. Nie musi być idealna. Z takiej masy formułujemy omleciki/placki i smażymy na rozgrzanej patelni  tłuszczem.





Pozdrawiam serdecznie,
K.

poniedziałek, 24 marca 2014

Błonnik Witalny -opinia

Błonnik Witalny-dokładny opis znajdziesz TUTAJ  Rewelacyjny produkt, sprawdzony przeze mnie osobiście.
Moja opinia  na temat żywych nasion babki płesznika. Producent -Mapa Zdrowia Andrzej Prokopiuk. Jest to doskonały produkt naturalnie oczyszczający organizm.
Paczka zawiera 360g  nasion- wystarczy na 1 miesiąc  kuracji.
Ja stosowałam  1 raz dziennie po 3/4 miarki. Gdy stosowałam  2- razy dziennie, musiałam  stosować suplementy zwłaszcza  wit. B
1. Waga - spadła 2-3 kg i nie ma efektu tzw. jojo.
2. Likwiduje wzdęcia , gazy itp
3. Oczyszcza organizm- pierwszy kilka dni (3-4)  - źle się czułam.Po tym czasie jest lekko i miło
4. Zmniejsza  apetyt- jadłam mniejsze porcje
5.Smak- świeżych nasion galaretka  bez zapachu- miła w spożyciu ja piłam rozmieszane z wodą.
6.Odporność -ha,ha wszyscy chorują a ja nie!
7.W opakowaniu  z nasionami miarka z podziałką- dla mnie rewelacja.Wyjmuję, wsypuję i gotowe. Duży  plus dla producenta.
Ogólnie pisząc- polecam  Błonnik Witalny dla ludzi, którym zależy na zdrowiu. Uważam, że warto zainwestować w ten produkt a nie w lekarstwa. Błonnik  Witalny  zawiera inne  wspaniałe właściwości, ja opisuję te "namacalne".
Minusy- mało znany produkt oraz dość wysoka cena.
Błonnik Witalny możecie zamówić TUTAJ



niedziela, 23 marca 2014

Banan plantan

Szczerze powiem, że nie mam zielonego pojęcia jaka jest polska nazwa tego rodzaju bananów. W języku angielskim nazwa brzmi Plantain. Obiły mi się o uszy nazwy "plantan" i "banan sałatkowy", ale czy to prawidłowa nazwa... nie wiem. Banany te są większe, grubsze i  twardsze i nie są tak słodkie jak tradycyjne Z tym rodzajem bananów spotkałam się pierwszy raz w Anglii, kiedy znajomi podali usmażone talarki bananów do drugiego dania u siebie w domu. Trochę byłam w szoku... bo banany te nie smakowały jak "nasze" słodziutkie banany. Jest to bardzo ciekawy dodatek do drugiego dania...lub można je też potraktować jak takie "czipsy" i jeść z jakimś ciekawym sosem. Pewnego razu spróbowałam ugotowanych plantanów. Były one również dodatkiem do drugiego dania, ale nie przypadły mi do gustu.... Może komuś z was posmakuje? Wypróbowałam zielone banany i żółte. Żółty jest najepszy! Jeśli tylko będziecie mieli okazje zakupić takie cudeńko natury, wypróbujcie !Naprawdę polecam! 

SKŁADNIKI:

*Jeden banan plantan
*szczypta soli

WYKONANIE:
Odcinamy końce banana nożem. Obieramy ze skórki. Kroimi w talarki. Podsmażamy na rozgrzanej olejem patelni. Dodajemy szczypte soli do bananów. Koniec ! :)
K*








wtorek, 18 marca 2014

Pomysł na śniadanie - "roladka" z papryki

Chciałabym zaprezentować jeden pomysł na śniadanie. Moja roladka może nie wygląda tutaj zachęcająco ponieważ nie miałam za duzo papryki, ale napewno wam wyjdzie dużo ladniejsza!

SKŁADNIKI:
* 1-2 duże papryki
* serek kremowy np. philadelfia
* limonka
* świeża bazylia lub suszona

WYKONANIE:

1.Paprykę czyścimy w środku z ziarenek, kroimy na duże płaskie ćwiartki, które podsmażamy na patelni. Kiedy już papryka będzie ładnie podsmażona odstawiamy ją na jakąś papierową serwetkę żeby zszedł tłuszcz i nakładamy do niej nadzienie. Nadzienie to nic innego jak trochę serka kremowego np. philadelfia z sokiem z limonki i dodatkiem bazylii.

2. .Paprykę czyścimy w środku z ziarenek, kroimy na duże płaskie ćwiartki, które podsmażamy na patelni. Kiedy już papryka będzie ładnie podsmażona odstawiamy ją na jakąś papierową serwetkę żeby zszedł tłuszcz i papryka ostygła. Na folię nakładamy obok siebie paprykę posmarowaną przygotowanym wcześniej nadzieniem. Zwijamy całość i kładziemy do lodówki na jakiś czas. Rozwijamy folię i kroimy na dowolne kawałki.

niedziela, 16 marca 2014

Smoczy owoc

                                                                                                                                                Pitaja- zawiera wiele cennych składników. Jest doskonałym źródłem fosforu i wapnia. Posiada dużo witaminy B,C i E. Jedna sztuka ma ok. 50 kalorii. Schłodzenie owocu poprawia jego smak. Smakiem przypomina kiwi, ale mniej kwaskowe i ma cudny wygląd.

Owoc można przekroić na pół i jeść łyżeczką miąż lub wydłubać miąż i dodać do sałatek oraz koktajli.  Smoczy owoc świetnie sprawdza się jako miseczka dekoracyjna na koktajle lub sałatki owocowe. Polecam!






K*

sobota, 15 marca 2014

Ser ze słonecznika

Słonecznik-nasiona słonecznika są bogate w wit. E,zawiera również wit. A, D, B6 oraz cynk, wapń, żelazo , potas i wiele różnych makro i mikroelementów.Jeżeli wyhodujemy kiełki  wtedy  witamina E wzrasta, gdyż z  kiełkowania przybywa jej  w trakcie .Prażenie słonecznika poprawia walory smakowe a także odżywcze. Masz kłopoty z cerą jedz słonecznik.
Wit.B6 odmładza więc słonecznik poleca się także seniorom, gdyż słonecznik jest jednym  z  najbogatszych źródeł.

SKŁADNIKI:
1/2 szkl. słonecznika
1 szkl. wody
1,5 łyż. agar-agar
1-2 łyż.drożdży nieaktywnych ( platki drożdżowe)
sól, przyprawa warzywna ( po ok. 1 łyżeczce)
czosnek
* 1 średnia cebula

WYKONANIE:
Słonecznik lekko uprażyć na patelni. Zmielić słonecznik i dodać wszystkie składniki do garnka.
Dokładnie wymieszać i zagotować. Ja dodałam jeszcze  odrobinę papryki słodkiej czerwonej i 1 pomidor bez pestek i skóry( zmiksowany  razem z cebulą usmażoną)
Oryginalny przepis - słonecznik zmiksować z gorącą wodą i pozostałymi składnikami.( mam słaby mikser)
Zagotowaną masę przekładamy do dowolnej foremki np. miseczka  zostawiamy do wychłodzenia.  po tym czasie możemy ser kroić w plastry i podawać np. z pieczywem, kiszoną kapustą. Ostatnie zdjęcie - ser ze słonecznika bez dodatków.  Pycha!




wtorek, 11 marca 2014

Olej kokosowy

Olej ten ma szerokie zastosowanie. Posiada on wspaniałe substancje, które pomogają w wzmocnieniu naszego organizmu. Olej ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Wspaniale sprawdza się zarówno do smażenia potraw jak i kosmetyk do skóry i włosów. Kokosowy skarb nie pozostawia na skórze tłustych śladów. Bardzo dobrze się wchłania. Do włosów stosować można w formie odżywki/maski którą trzeba lekko wmasować w skórę głowy i nałożyć na długość włosów. Można pozostawić na włosach nawet na noc, wszystko zależy od nas. Na koniec myjemy włosy szamponem.
Jeżeli chodzi o kulinarne zastosowanie... olej można używać do smażenia, do smarowania chleba jak i również świetnie zastąpi masło w pieczeniu. I jak tu nie zakochać się w tym oleju? Polecam!



K.

poniedziałek, 10 marca 2014

Okra w sosie pomidorowym



Piżmian właściwy(Abelmoschus moschstus) to aromatyczny krzew leczniczy pochodzący z Indii.
Jest stosowany głównie do złagodzenia dolegliwości żołądkowych,ale nie tylko -odznacza się różnorodnymi właściwościami prozdrowotnymi.

SKŁADNIKI:
*dwie szklanki okry
*sos pomidorowy w kartoniku
*1 pomidor
*1 cebula
*1 ząbek czosnku lub czosnek w proszku
* pieprz i sól do smaku

WYKONANIE:

Umyty pomidor i cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym (lub oleju). Okrę myjemy i odcinamy grubsze końce (jak u fasolki szparagowej), wszystko pokroić na pół. Dodajemy okrę do cebulki, czosnku i pomidora. 2 minutki smażymy wszystko razem a potem wlewamy szklankę wody. Przykrywamy pokrywką i tak pozostawiamy do momentu kiedy okra będzie miękka i nie będzie już tyle wody. Dodajemy sos pomidorowy i przyprawy. Gotowe !
K*






Pozdrawiam serdecznie,
K

czwartek, 6 marca 2014

Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej,są łatwe w przygotowaniu. Zalety i właściwości kaszy jaglanej wymienię
 te najważniejsze.
1.Nie zawiera glutenu
2. Jest zasadotwórcza
3.Wzmacnia i ociepla wychłodzony organizm
4.Jest odżywcza i lekkostrawna
4.Zawiera Wit.  E, .B1, B2, B6 oraz kwas pantotenowy
5.Lecytynę, żelazo, potas, wapń , fosfor
6. Zawiera także antyoksydanty czyli substancje wychwytujące  i neutralizujące wolne rodniki.
7.Zawiera także krzem, który rzadko występuje w produktach spożywczych.Wskazany dla ludzi po urazach, złamaniach kości, chcesz mieć piękne włosy, paznokcie- jedz kaszę jaglaną.
Kasza jaglana, ma jeszcze wiele innych cudownych właściwości- nic tylko gotować i jeść.
JAK  GOTOWAĆ?
Kaszę myjemy pod bieżącą wodą i następnie gotujemy w mleku lub wodzie w proporcji
 1 szklanka kaszy  : 2,5 szkl wrzącej wody ( 1: 2,5)

SKŁADNIKI:
* 1 szkl. kaszy jaglanej
* 1 mała marchewka
* 1 mała cebula
* 1 jajko lub 1/4 szkl. namoczonych płatków owsianych
* przyprawy- sól, pieprz ziołowy, przyprawa warzywna do smaku

WYKONANIE:
Kaszę jaglaną dokładnie umyj , ugotuj, Marchewkę i cebulę  zetrzyj na tarce( grube oczka)- i usmaż na patelni z 1 łyżką oleju, potem dolej nieco wody aby wszystko było miękkie, zwłaszcza  marchewka, Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami.
Smaż na patelni na złoty kolor lub bardzo dobre rozwiązanie pieczenie w piekarniku.



poniedziałek, 3 marca 2014

Sos z cukinią

Dzisiaj na obiad, zrobiłam pyszny sos z cukinią, ryżem i kotletami z wędzonego tofu.

SKŁADNIKI:
porcje na dwie osoby
koszt całkowity obiadu - 12 zł

* 2 średnie  młode zielone cukinie
* 1/2 szkl. śmietany  lub mleka sojowego
* 1-2 łyż.mąki kukurydzianej
* 1 - 3/4 szklanka  wody
* przyprawy- sól, pieprz ziołowy, przyprawa warzywna ( do smaku)

WYKONANIE:
Cukinie myjemy, ogonki (jeżeli są) odkroić i wyrzucić. Cukinie kroimy na drobną kostkę i smażymy na 1 łyż. oleju. Cukinia ma być al dente nie rozgotowana.Śmietanę  oraz 1/2 szkl. wody,  mieszamy z 2 łyżkami mąki kukurydzianej.Taką mieszankę wlewamy  powoli do cukinii, cały czas mieszając gotujemy ok. 2-3 min. Gdy widzimy, że sos jest za gęsty dolewamy więcej wody, doprawiamy do smaku. 
Podajemy z ryżem i np. z tofu
PRZEPIS NA PANIEROWANE TOFU:
Jedna kostka tofu ( u mnie wędzone) kroję na cztery części. Panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na złoty kolor. Jeżeli chcesz wersje wegańską, możesz obtoczyć tylko w mące kukurydzianej.


POLECANY POST

Wiosna i kolorowe soki

Tęsknimy za kolorami, pachnącymi kwiatami, owocami i zieloną trawą. Kilka propozycji na takie soki , piękne ,kolorowe, smaczne. Są pyszn...