Papryka faszerowana kaszą bulgur


Kaszę bulgur kupiłam w ilości 2 kg. takie były opakowania, mniej nie było można. Ale wcale z tego powodu nie ubolewam, gdyż nawet ta kasza mi smakuje. Smak - między ryżem a kaszą, właśnie takie mam skojarzenia.
Jakszę bulgur umyłam i ugotowałam  , tak jak zwykłą kaszę  tj, 1 szklanka kaszy: 2 szklanki wody
czyli 1:2

Składniki na farsz
*1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
*1 cebula
*1 malutka cukinia
*1/2 szkl. granulatu sojowego suchy
*przyprawy- sól, pieprz ziołowy, przyprawa warzywna,papryka ostra i słodka, koperek  lub pietruszka, czosnek ( można pominąć)

Wykonanie
Na patelnię wlewam 2 łyż. oliwy i wrzucam cebulę pokrojoną w drobną kostkę po ok. 4 min. dorzucam cukinię pokrojoną też w małą kostkę oraz granulat.Podlewam odrobiną wody , duszę aby granulat zmiękł. Na końcu dodaję ugotowaną kaszę i przyprawiam do smaku .
Papryki myję, obcinam czubki i usuwam nasiona. Papryki faszeruję, układam pomidorki koktajlowe  na wierzchu ( możesz pominąć) i przykrywam" czapeczkami"  na dno naczynia żaroodpornego  wlewam 1 szklankę wody. Papryki układam  w naczyniu.
Piekę w piekarniku 180 stopni około 1 godz. Mi osobiście,  bardziej smakują zimne na drugi dzień.


Komentarze

  1. Fajny farsz. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, treściwe i oryginalne danie i na obiad i na kolację. na pewno wypróbuję bo ostatnio coś wieje nudą w mojej kuchni ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to bardzo zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty