Placki ziemniaczno- gryczane z farszem warzywnym i świeżymi ziołami


U mnie dzisiaj szybki obiad, placki ziemniaczano - gryczane, które "chodziły" za mną już od tygodnia.  Z farszem warzywnym w sosie pomidorowym posypane świeżymi ziołami.Placki, wyszły pyszne i cudnie prezentowały się na talerzu ze wszystkimi sezonowymi dodatkami.

Składniki na  placki( porcja na 4 osoby)

* 4 duże ziemniaki
* 1 jajko
* 1 cebula
* 1 szkl. mąki gryczanej
* sól i pieprz ziołowy

Wykonanie- ziemniaki utrzeć na tarce razem z cebulą. Dodać resztę składników. Mąkę dodaję , partiami stale mieszając, aby otrzymać  gęste ciasto. Jeżeli  za mało gęste, należy zwiększyć ilość mąki lub odwrotnie.
Placki smażymy na oleju, u mnie 4 placki na patelnię.

Farsz z warzyw
Potrzebujemy- 1 marchewkę, 1/2 papryki czerwonej, 1 mała cukinia, 1 cebula, 2 łyżki oleju- 1/2 szklanki sosu pomidorowego oraz sól (himalajska) i pieprz do smaku.
Warzywa- kroimy drobno i rzucamy na patelnię z olejem. Marchew ścinam obieraczką na paski.
Duszę chwilę ok. 5 min. i dolewam gęsty sos pomidorowy (z kartonika) lub swój ze słoika.
Placki układam na talerzu na środek daję farsz, posypuję prażonym słonecznikiem i dużą ilością ziół (mięta, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek i kilka listków rzodkiewki- oczywiście wszystko z własnego ogródka)
Smacznego!




Przepis dodaję do akcji - warzywa psiankowate

Komentarze

  1. Ciekawa jestem ich smaku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie, pozdrawiam i dołączam się do akcji- Warzywa psiankowate 2014:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty