Cukiniowe beczułki nadziewane tofu i kaszą jaglaną



W sklepach od niedawna, możemy spotkać okrągłe cukinie.Nie cieszą się  zbyt dużym  zainteresowaniem może dlatego, że nie którzy boją się nowości. Lubię cukinię i często robię z niej potrawy.
1.  sos z cukinią
2.zupa z cukinii
3.rurki z cukinii
4.placki z cukinii
5.cukinia nadziewana ryżem i zapiekana
6.smażona cukinia z tofu
Jeszcze leczo z cukinii, które czeka w kolejce do umieszczenia na blogu.A teraz czas na beczułki nadziewane kaszą jaglana, tofu i przykryte kołderką ze słonecznika.
Koszt potrawy na cztery osoby - ok.5 zł

Składniki

*  4 małe okrągłe cukinie
* 3/4 szkl. ugotowanej kasz jaglanej
* 1/2 szkl. ugotowanych warzyw( marchew, kalafior,groszek zielony, kukurydza) -można pominąć też będzie smaczne.
*  przyprawy-  przyprawa warzywna, pieprz ziołowy
*  1 kostka wędzonego tofu
*  garść pokrojonej drobno  pietruszki
* 1 litra  bulionu warzywnego
*  "krem" słonecznikowy-  3/4 szkl. pestek słonecznika + 1/2 szkl. wody
Wykonanie
Cukinie  umyć, przekroić na pół, wydrążyć.  Do miski włożyć, ugotowaną kaszę jaglaną, tofu pokrojone w malutką kostkę, ugotowane warzywa, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
Do cukinii nałożyć farsz, ubić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Słonecznik ok. 3/4 szkl. zmiksować z z ciepłą wodą (ok.1/2szkl)dodać pieprz i sól. Uzyskany  krem ze słonecznika  nakładamy  na wierzch  cukinii. Do każdej cukinii wlewamy 2 duże łyżki bulionu oraz do naczynia wlewamy bulion warzywny. Przykrywamy i pieczemy  ok 45 min. w 180 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...