Bób na zimno i gorąco

Uwielbiam bób o tej porze roku, koszt jednego woreczka 2,90 zł.Teraz jest najsmaczniejszy.
Wykonanie
Bób myję, gotuję w wodzie 1:3, gotuję tak długo aż będzie miękki. To znaczy jaki lubimy , ja osobiście lubię bardzo miękki więc gotuję dłużej ok. 30 min.Wyciągam jeden "bobik" jeżeli miękkość mnie zadowala, odlewam wodę, nakładam na talerz i solę .
Bób smakuje dobrze na surowo ( dodaję do sałatek), ale musi być młody(bardzo) oraz ugotowany na zimno i gorąco.
Można zrobić  także kotlety ,dokładny przepis znajdziecie - kotlety z bobu


Kilka zdjęć z ogrodu Marzeny- cudna lawenda, która w tym roku pięknie rośnie , a jak cudnie pachnie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...