Soczewica, ogórek, koperek - trio doskonałe

Soczewicę lubię przede wszystkim dlatego, że jest łatwa w przygotowaniu. Lubię potrawy jednogarnkowe a do takich należy ta potrawa.

Porcja dla 4-osób
Koszt  - 5 zł

Składniki:
* 200 g czerwonej soczewicy
* 1 pęczek koperku
* 1 duży lub dwa średnie ogórki
* 1 kostka tofu naturalnego
* 1/2 dużego pora - tylko biała część
* 2 łyż.oleju
* 2 szkl. wody
* przyprawy- przyprawa warzywna, pieprz, słodka papryka , lubczyk,  garść świeżych ziół

Wykonanie:Soczewicę dokładnie myjemy, najlepiej na sitku pod bieżącą wodą. Zalewamy gorącą wodą ( ok.2 szkl.) Gotujemy soczewicę aby była miękka. Na patelni dusimy, smażymy por i obrany ogórek na oleju. Gdy soczewica jest miękka, dodajemy ogórek, tofu pokrojone w kostkę, por oraz przyprawy. Oczywiście na końcu dodajemy koper pokrojony i zioła. Smakujemy po wymieszaniu, ewentualnie doprawiamy solą.
Podajemy z pajdą chleba lub  z ryżem ciemnym i buraczkami. Zapach jest cudny dzięki ogórkom i koperkowi.


Wczoraj wracałam z akcji charytatywnej z Legnicy, zobaczyłam cudne pola maków, zauroczyły mnie totalnie.  Oto kilka zdjęć na końcu posta, Miłego oglądania:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...