Kotlety z czerwonej soczewicy, jagły i maki gryczanej

 Kotlety łatwe smaczne i szybkie.
Porcja dla 4 -osób
Składniki
*20 dkg czerwonej soczewicy....................................................................................1,50 zł.
* 1/4 szkl. płatków jaglanych......................................................................................0,50 zł.
*1/4 szkl. maki gryczanej............................................................................................1,00 zł
* pieprz, przyprawa warzywna, ewentualnie sól morska.................................................1,00 zł
* garść ziół- oregano, tymianek- jeżeli nie masz może być pietruszka drobno pokrojona....1,00 zł.
                                                                                                                Razem........5,00 zł
Ja zioła miałam z doniczki, więc moje koszty są jeszcze  niższe.
Wykonanie
Soczewicę myję dokładnie na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlewam ok.2,5 szkl. wody i gotuję soczewice do miękkości tak aby woda jak najwięcej odparowała. Następnie wsypuję  płatki jaglane, dokładnie mieszam i zostawiam na 5 min. Dodaję resztę składników wraz ze świeżymi ziołami.Dokładnie mieszam, formuję małe kotlety , obtaczam w mące i smażę na złoty kolor na oleju. Podaję z ziemniakami i surówką z pomidorów i sałaty.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. świetny przepis, robiłam takie kotlety ale z innego przepisu:) bardzo smaczne są:)

    OdpowiedzUsuń

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...