Ogórki małosolne- czary mary w dwa dni


Kto nie lubi ogóreczków małosolnych.U mnie w tym roku, pierwszy garnek zrobiony, wg. przepisu pani Basi. Jest to stary rodzinny przepis, który przechodzi z pokolenia na pokolenie.

Składniki
*1 kg małych ogórków
*1-1,5 l wody
*1 duża łyżka soli kamiennej na 1l wody
*1 mała główka czosnku
*koperek   spory pęczek

Wykonanie
Ogórki  myjemy i obcinamy końcówki. Czosnek obieramy, kroimy na pół  lub grube plastry.
Na dnie kamiennego garnka  lub słoja układamy, czosnek koper, i ogórki. Powtarzamy  tą czynność do skończenia składników. Wodę  gotujemy i dodajemy sól. Zalewamy wrzątkiem, na wierzch kładziemy kromkę chleba.Przykrywamy pokrywką lub talerzykiem.
Czary - mary ogóreczki są gotowe już na drugi dzień ( 24 h) Smaczniejszcze po dwóch dniach, mają więcej mocy. Ha, ha,ha to nie czary ale stare dobre, sprawdzone przepisy Babci lub Dziadka!
Smacznego ogórka!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANY POST

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy

Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwy...