Pasta z czarnego sezamu

Przepis( oryginalny)znajdziesz na blogu - Kuchnia Alicji. Bardzo łatwy i ciekawy przepis. Czarny sezam są nasionka są to małe płaskie, czarne nasionka bogate:
1.mangan- niezbędny dla kości,prawidłowego funkcjonowania mózgu i nerwów
2.miedz
3.cynk
4.witaminy  z grupy  B
5.fitosterol
6.kwas oleinowy
7. kwas foliowy
8. tryptofan-wpływa na dobry nastrój
9.błonnik
10.białko  w tym aminokwas cysteinę
11.duże ilości oleju- który zawiera przeciwutleniacze unieszkodliwiające wolne rodniki
Czarny sezam zawiera także duże ilości wapnia jednak w większej części łuski sezamu wapń występuje w postaci szczawianu wapnia- w formie nie przyswajanej przez nasz organizm.
Aby zwiększyć absorpcję wapnia  należy nasiona sezamu zmielić.

SKŁADNIKI
*sezam 30 dkg
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*2 -4 łyż. oleju
* odrobina soli najlepiej himalajskiej różowej
*1-2 łyż. białego sezamu
*2 łyż. nasion siemienia lnianego ( ja nie dałam , gdyż nie miałam)
WYKONANIE
Sezam czarny  uprażyć lekko na patelni, zmielić lub utrzeć.Cebulę usmażyć na złoto na patelni i zmiksować na gładko . Wszystkie składniki dokładnie połączyć, jeżeli za suche dodać oliwy aby uzyskać konsystencje pasty. Dosolić do smaku wg. swojego gustu.
Biały sezam  nie mielimy. Pasta gotowa.
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty